Zanimljivosti

VELIKAN HRVATSKOG GLUMIŠTA Gospar Miše Martinović slavi 94. rođendan!

VELIKAN HRVATSKOG GLUMIŠTA Gospar Miše Martinović slavi 94. rođendan!

Doajen dubrovačkog teatra i velikan hrvatskog glumišta gospar Miše Martinović danas slavi 94. rođendan! Njegov sin, Maro Martinović na Facebooku je podijelio zanimljiv portet oca, inače rad muzejske pedagoginje Doma Marina Držića, akademske slikarice Jasmine Runje i napisao: ‘Sretan ti ćaćko 94. rođendan!’


Kad su prije par mjeseci iz DMD-a objavili ovaj portret gospara Miša, ali i još jedan, njegova sina Mara, zapisali su:

Najpoznatiji otac i sin u Držićevim djelima su Dundo Maroje i njegov sin Maro. Mnogi su glumci utjelovili navedene likove u brojnim predstavama, ali je jedna bila posebno znakovita za dva dubrovačka gumca. Godine 1989. na Pustijerni, u režiji Paola Magellija, lik Dunda Maroja je igrao nenadmašni Miše Martinović, a Mara je ostvario njegov stvarni sin Maro Martinović. Prateći oca na probe predstava i svjedočeći njegovim antologijskim ulogama i sam se zarazio glumom: ‘Sve je to bilo tako lijepo, veliko i zabavno, jednostavno se čovjek tim inficira i nema mu pomoći’. Maru Martinoviću je možda imenom sudbina namijenila ulogu ‘dezvijanog sina’ koju je odigrao nekoliko puta na Dubrovačkim ljetnim igrama. No, nije mogao pobjeći ni od Dunda Maroja pa ga je utjelovio 2014. godine. Nekad bezbrižni sin koji misli ‘dokle sam mlad da uživam, pa kad ostarimo, tako ćemo i kašljat’ (II, 3) postaje otac koji kudi ‘sina koji me je ruinao, koji me je rasčinio, sina koji je zlu skulu naučio’ (I, 1).

Prisjetit ćemo se kako je u zajedničkom razgovoru za DuList predsjednik Bratovštine festanjula i Antun Bašić za gospara Martinovića rekao: ‘Treba bit gospar u svemu. To je najteže. Došo sam do zaključka da si ti jedini. Reko sam – jedinica mjere za težinu je kilo, Miše ti si za gospara!’. I dobro je rek’o.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist