Zanimljivosti

VELIKA PROGNOZA ACCUWEATHERA Čeka nas suho i ‘pakleno’ ljeto

VELIKA PROGNOZA ACCUWEATHERA Čeka nas suho i 'pakleno' ljeto

Početak ljeta je za samo mjesec dana, a brojni Europljani nakon popuštanja strogih mjera i karantena počinju planirati gdje će provesti godišnje odmore. Meteorolozi servisa AccuWeather, prevođeni Jasonom Nichollsom, upravo su objavili svoju veliku prognozu za ljeto.

Ljeto službeno počinje 20. lipnja, a prema prognozi AccuWeathera, dijelovi Europe trebaju se pripremiti za velike vrućine i suše, dok drugima prijete jake oluje i šumski požari, donosi Index.

Od juga Francuske sve do Ukrajine vruće i sušno

Diljem juga Europe u nadolazećim mjesecima prevladavat će suho i vrlo vruće vrijeme. AccuWeather najavljuje brojne izražene toplinske valove.

-Mogu se očekivati brojna duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 Celzijevih stupnjeva, ali i preko 40 stupnjeva – kazao je meteorolog Tyler Roys.

Ne očekuju se ni dulja razdoblja s padalinama, što će dovesti do više problema, piše AccuWeather, prvenstveno misleći na probleme u poljoprivredi i propadanje usjeva, ali i na probleme s prometovanjem brodova koji plove europskim rijekama.

-Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne trske – naglašavaju meteorolozi.

Naravno, moguća su razdoblja s jačim padalinama, ali se ne očekuje da će dugo trajati.

Opasnost od razornih požara u Španjolskoj i Portugalu

Proljeće u Španjolskoj i Portugalu obilježila je iznadprosječna količina padalina za ovo doba godine, ali ljeto će biti potpuno suprotno.

-Ljeto će biti vruće i većinom suho, iako i dalje postoji mogućnost izraženih nevremena, većinom u planinskim predjelima – stoji u prognozi.

-Bujanje vegetacije tijekom proljeća i dugi toplinski valovi stvorit će podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području – upozoravaju meteorolozi.

Francuska, Njemačka, Poljska

Području od sjevera Francuske do sjevera Poljske, pak, prijete razorne oluje.

-Središnja i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na prijelazu vruće i suhe zone na jugu i hladnih fronti koje dolaze sa sjevera. Upravo tim područjima prijete jake oluje – tuča, razorni vjetrovi, bujične poplave, pa čak i tornada – upozorava AccuWeather.

Sjeverna Europa

Veliku Britaniju očekuje potpuno suprotno vrijeme nego prošle godine, tijekom koje je pala ispodprosječna količina oborina.

-Većina olujnih sustava koji budu prolazili ovim područjem donijet će razdoblja kiše, prvenstveno na području sjevernog dijela Irske i sjeverozapada Škotske. Mogu se očekivati povremene grmljavinske oluje diljem Velike Britanije – stoji u prognozi AccuWeathera.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist