Grad

Veleposlanica Kraljevine Švedske kod župana i gradonačelnika

Veleposlanica Kraljevine Švedske kod župana i gradonačelnika

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić primili su u ponedjeljak u nastupni posjet, veleposlanicu Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Dianu Madunić.

Veleposlanica Madunić upoznala je gradonačelnika i župana s uspješnim radom velikih švedskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Trenutačno ih je pedesetak na hrvatskom tržištu, a naglasila je i da se državna agencija Business Sweden raspitivala za investicije u našoj zemlji, kako prenose iz Grada Dubrovnika.

Rekla je da Šveđani vrlo rado dolaze u Hrvatsku, što pokazuje i podatak da je prošle godine više od 330 tisuća švedskih turista posjetilo Hrvatsku, a najpoželjnije destinacije su im Split i Dubrovnik. Gradonačelnik Franković je rekao da Dubrovnik ima pozitivno iskustvo sa švedskim turistima te da su oni izvrsni gosti. Župan Dobroslavić istaknuo je kako je turizam pokretač razvoja juga Hrvatske i najjača gospodarska grana, koja je nažalost osjetljiva na nestabilnosti na svjetskoj razini.

Na sastanku je zaključeno kako je najveći prostor za suradnju IT sektor, a veleposlanica je istaknula i kako su švedske tvrtke jako angažirane u ekologiji i energetici. Kao poseban problem u Dubrovačko-neretvanskoj županiji istaknuti su nanosi smeća iz Crne Gore i Albanije, a župan Dobroslavić pozdravio je mogućnost suradnje sa švedskim tvrtkama kako u rješavanju tog problema, ali i u drugim područjima.

Veleposlanica Madunić osvrnula se na film “Od Feste do Feste” koji prikazuje najvažnije projekte koje je aktualna gradska uprava pokrenula ili provela u 365 dana od posljednje Feste sv. Vlaha, istaknuvši da odrađeni posao djeluje vrlo impresivno. Gradonačelnik Franković je kazao kako je glavni cilj u četiri godine mandata postići vidljive rezultate i da je za to potrebna upornost i ustrajnost.

Veleposlanica Madunić napomenula je da su političke veze između Hrvatske i Švedske jako dobre ali da imaju za cilj još više ih ojačati, u svjetlu budućeg predsjedanja Hrvatske Europskom Unijom na šest mjeseci iduće godine.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist