Aktualno

VELA LUKA Održana 20. Ljetna akademija u Specijalnoj bolnici Kalos

VELA LUKA Održana 20. Ljetna akademija u Specijalnoj bolnici Kalos

Akademija za razvojnu rehabilitaciju u suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju KALOS u Veloj Luci uspješno je organizirala još jednu Ljetnu Akademiju koja je trajala od 28. kolovoza do 1. rujna. 

Program Ljetne akademije sadržavao je tri glavna predavanja odnosno tečaje i radionicu, a prof. dr. sc. Vlatka Mejaški Bošnjak, koja je bila jedna od voditeljica na spomenutoj akademiji, kazala je kako je ‘svaki tečaj na svoj način imao svoju svrhu i poruku’.

Na prvom tečaju polaznici su se upoznali s neurološkim načelima koja leže u temeljima procjene spontanih pokreta, njenim psihometrijskim svojstvima, prednostima i ograničenjima.

– Prvi tečaj ‘Procjena spontanih pokreta (GM – General Movements) kojeg je vodila prof. drc. sc. Mijna Hadders Algra održan je već u Hrvatskoj i to prije 12 godina u Kalosu, a sad ponovno zbog toga što je ta metoda vrlo važna u funkciji praćenja neurorizične djece i ranog otkrivanja odstupanja – rekla je Mejaški Bošnjak koja je vodila radionicu SCPE (Surveillance of Cerebral Palsy Europe) klasifikacija cerebralne paralize (klinička procjena, MRI mozga).

– Radionica za celebralnu paralizu u funkciji je europskog registra djece s celebralnom paralizom u koju mi šaljmo što kvalitetnije podatke. Oni traže svoje propozicije kako procijeniti dijete i sve njegove funkcije te smo o tome učili na ovoj radionici. Sve županije sudjeluju u tom registru jer veliki naglasak na tomu kako mora biti populacijski vezano – kazala je voditeljica Mejački Bošnjak.

Na Ljetnoj akademiji održan je obavijesni tečaj ‘Poremećaji hranjenja u ranoj dječjoj dobni – dijagnostika i mogućnosti terapijskih postupaka’ na koji su se polaznici upoznali s poremećajima hranjenja i postupcima dijagnostike te terapijskim porstupcima koji su usmjereni na razumijevanje djetetovih potreba i mogućnosti.

– Hranjenje je kod nas još uvijek nerazvijeno, od novorođenačke dobi pa nadalje. Cilj je da se u što većoj mjeri uklopi prirodan način hranjena putem usne šupljine, a ne umjetnim putem odnosno sondom – rekla je Mejački Bošnjak koja je naglasila  kako su zadovoljni s održanom Ljetnom akademijom na kojoj je bilo oko 40-tak polaznika.

Pročitajte još

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist