Aktualno

Vekarić: Dajemo kaput za vlastitu košulju!

Vekarić: Dajemo kaput za vlastitu košulju!

Treba li ratificirati ugovor o granicama s BiH – bila je tema večerašnje HRT-ove emisije „Nulta točka“, u kojoj je sudjelovao i akademik Nenad Vekarić, jedan od autora knjige o hrvatskoj granici na Kleku.

– Nisam imao problema što sam napisao knjigu. Živimo u apsurdnoj državi da su nas 1999. godine napadao HDZ, a svesrdno branio SDP, a danas je obrnuto. Uvijek nas napada vlast, a brani oporba – istaknuo je Vekarić.

– Komisija o utvrđivanju granice je pogriješila. 1999. godine povjerenstvo nije znalo da su Veliki i Mali Školj u hrvatskom katastru. Dovoljno za ocjenu njihovog rada. Nije riječ o Neumskom koridoru, nego tampon zoni, rezultatu potpisanog mira u Požarevcu, ne s ciljem izlaska Osmanlija na otvoreno more, nego razgraničenja s Venecijom – istaknuo je Vekarić.

– Dajemo svoj kaput, da bismo dobili vlastitu košulju. Meni je ovo izvan svake pameti. Dajemo hrvatski teritorij kako bismo sačuvali hrvatski teritorij – komentirao je Vekarić objašnjenje zamjenice Metelko Zgombić kako je ugovor s BiH od posebne vrijednosti, jer na primjeru Hrvatske Kostajnice, gdje je dogovoreno da će stari grad Zrinjskih ostati Hrvatskoj, gdje oduvijek i pripada.

– Treba stvar postaviti na principijelnoj razini Badinterove komisije. Potrebno je precizno odrediti granicu na cijelom teritoriju i tada neće biti problema – zaključio je akademik Vekarić.

Zamjenica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić izjavila je da je rasprava o ratifikaciji pokrenuta jer je Vlada RH zaključila kako je ugovor vrijednost koju treba očuvati, jer uređuje čitavu granicu s BiH, te Vlada RH radi na stvaranju uvjeta da ugovor bude ratificiran u Saboru.

Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Stier istaknuo je kako ni bivši predsjednik Tuđman ni bivši premijer Račan nisu pokretali proces ratifikacije.
– Nema logičnog objašnjenja za pokretanje ratifikacije. Ovo je političko pitanje zašto se baš u ovom trenutku išlo na ratifikaciju. Trebali bi pričekati da postanemo članica EU – rekao je Stier.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Nino Raspudić naglasio je kako je velika pogreška svih hrvatskih vlada što razgovara s jednom trećinom vlasti u BiH.
– Tri su glasa i dva entiteta, i BiH nema konsenzus oko ničega. Hrvatska je pristala stalno razgovarati samo s bošnjačkim predstavnicima, koji govore u ime cijele BiH – rekao je Raspudić.

Bivši predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić rekao je kako BiH ima „akademsko pravo“ na izlaz na otvoreno more, te kako bi za slučaj izgradnje Pelješkog mosta trebalo iznaći rješenje povoljno za obje države.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist