Natrag
22.4.2019 08:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

Veći PDV, skuplja kava u kafićima!

28.2.2012 @ 13:31 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Prvog dana ožujka počinje se primjenjivati nova, veća stopa PDV-a. I dok već svi najavljuju val poskupljenja

počevši od cijene naftnih derivata na dalje, počelo se govoriti i o poskupljenjima u ugostiteljskim objektima.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije povećanjem stope PDV-a na 25 posto oko 16 tisuća ugostitelja dovedeno je pred zid – ili će podignuti cijene hrane i pića i tako sigurno izgubiti dio prometa ili će idućih deset mjeseci raditi s gubitkom. 

Slobodna, naime, piše kako ne samo da će im PDV biti već dva posto nego su ugostiteljima od početka ove godine trgovci u nabavi već poskupili sve osnovne namirnice za 10 do 20 posto, poskupjeli su energenti, a lokalne uprave povećavaju cijene najma. Tako im je ostalo jako malo vremena za odluku kako dalje, a dio će ih, sigurno, je povećati cijene.

I Stjepan Perić, predsjednik Ceha ugostitelja u našoj Županiji i vlasnik restorana Poklisar, za Slobodnu izjavljuje kako će po njegovoj procjeni dio kolega mu sigurno podignuti cijene.

– Ja imam 25 stalno zaposlenih i još toliko sezonaca ljeti, ali ovako je nemoguće živjeti. Zimi moramo uzimati kredite za isplatu plaća, ali uštede na doprinosima neće amortizirati povećanje nabavnih cijena namirnica i veći PDV. Dobro je što ćemo 2013. godine imati 10 posto PDV-a, ali tko će preživjeti do tada? – izjavio je za ovu dnevnu novinu Stjepa Perić.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana