Zanimljivosti

Večeras tribina o osobnim sjećanjima na rat

Domovinski rat

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u suradnji s Udrugom hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata grada Dubrovnika organizira javno predstavljanje zbirke ‘Osobna sjećanja na ratove i druge oblike političkog nasilja od 1941. godine do danas’.

Javna tribina će se održati danas u 18 sati u kongresnoj dvorani Hotela Lero. Raspravu će tijekom tribine svojim uvodnim izlaganjima potaknuti kazivači/ce s dubrovačkog područja predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Marija Lukšić, bivši zatočenik logora Morinj (Crna Gora)Metodije Prkačin i novinar Luko Brailo.

O samoj zbirci i njenom značenju u ime Documente – Centra za suočavanje s prošlošću govorit će urednica zbirke Maja Dubljević i voditeljica Documente Vesna Teršelič, dok će o položaju civilnih žrtva rata govoriti koordinatorica projekta Emina Bužinkić.

Kroz spomenutu zbirku osobnih sjećanja, u kojoj je metodom usmene povijesti dosad prikupljeno 450 sjećanja kazivača i kazivačica iz različitih dijelova Hrvatske, prelamaju se i sjećanja na rat na dubrovačkom području i opsadu grada Dubrovnika prilikom čega je ubijeno i poginulo 116 civila i 430 hrvatskih branitelja, dok su 443 osobe zatočene u logorima Morinj i Bileća, a prognano 33 tisuće ljudi.

– Želja nam je da u zajedničkoj raspravi progovorimo o višeznačnosti same zbirke prikupljenog materijala uz raspravu o potencijalnom doprinosu ovog mozaika ljudskih priča društvenom osvještavanju usmjerenom ka odgovornosti, pravdi i solidarnosti te izgradnji kulture sjećanja koja će se temeljiti na povijesnim činjenicama – ističe se u pozivu na javnu tribinu.

– Mišljenja smo da proživljeno iskustvo ne smije ostati samo u domeni osobnih sjećanja žrtava i sudionika rata te stoga pozivamo građane da nam se pridruže na tribini, kao i na internetskoj stranici www.osobnasjecanja.hr – navodi se u pozivu.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist