Kultura

VEČERAS Što Romano Duić ima za reći o dubrovačkim slikama i arhitektima?

VEČERAS Što Romano Duić ima za reći o dubrovačkim slikama i arhitektima?

Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik najavljuje novo predavanje iz ciklusa redovitih mjesečnih predavanja.

Ciklus se nastavlja večeras u 20 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika s predavanjem pod naslovom ‘Neke dubrovačke slike i arhitekti’, a koje će održati dubrovački arhitekt Romano Duić.

U današnjim, hrvatskim razmjerima Dubrovnik je opet bogat grad. Današnje bogatstvo dobrim je dijelom rezultat nemilosrdne turističke eksploatacije prošlosti, ali i nemilosrdne i primitivne eksploatacije prostora, s vrlo niskom razinom komunalnog standarda. Zaboravljena su stara načela o relacijama općeg i pojedinačnog. Postoji uočljiv nesklad između pozitivne samosvijesti o posebnosti, o potrebi pametne reafirmacije i transformacije baštinjenog, sa slikom, koju nam grad sve češće pruža u stvarnom prostoru.

Kao da paralelno žive dva grada. Jedan u svijesti civiliziranih građana, u još prisutnim gosparskim manirima i skladnom ponašanju, čuvanju običaja i tradicija, a drugi u fizičkom prostoru, koji nas okružuje. Prošlost osviještena u kolektivnoj memoriji grada poput neke emocionalne zakrpe donekle kompenzira ignorantsku sadašnjost.

Trenutci novije povijesti, koji bi barem u nekoj mjeri mogli proizvesti obećavajuće, prosperitetno titranje inducirano postignućima iz prošlosti prilično su rijetki, a samim tim i dragocjeni. Nažalost, unutar novog provincijskog mentaliteta složeni sustav društvene komunikacije i socijalnih odnosa grada konstantno se vulgarizira, a prošlost sve više svodi na ikonički znak – kulisu turističkog krajolika.

Osim što se na nju stalno i patetično poziva, iz prošlosti se malo naučilo i malo što primijenilo. Socijalni i prostorni procesi transformacije su konstantni, destruktivni i u nekim situacijama nepovratni. Zato je cilj ovog predavanja pregled i reafirmacija nekih osobitosti arhitektonskog repertoara postrepublikanskog Dubrovnika, kako bi se pružio poticaj za proučavanje i istraživanje fenomena dubrovačkog prostora i specifičnog duhovnog konteksta, koji je s njim neraskidivo povezan.

Ovaj grad i njegova prošlost i dalje su predmet fascinacije i proučavatelja i slučajnih namjernika. Još uvijek u toj fascinaciji ima prilike za nove iskorake i nove interpretacije. Neke su prilike propuštene, a neke ćemo morati na vrijeme prepoznati.

Romano Duić rođen je u Dubrovniku. 1985. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a status ovlaštenog arhitekta stekao 1996. Posjeduje i licencu Ministarstva kulture za rad na kulturnim dobrima. Od 1986. do 1987. zaposlen u Građevinskom institute Hrvatske na mjestu projektanta suradnika. Od 1990. do 1993. radi na mjestu samostalnog referenta u odsjeku za prostorno uređenje Općine Dubrovnik, te surađuje na procjeni ratne štete i utvrđivanju nužnih mjera za sanaciju ratom opustošenih predjela. Od 1994. do 1996. vodi Odsjek za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije, te aktivno sudjeluje na nizu simpozija i konferencija o obnovi dubrovačkog prostora. Od 1996. do 2009. kao ovlašteni arhitekt radi u arhitektonskom uredu Alfaplan. 2009. pokreće vlastiti arhitektonski ured Entasis.

Tijekom profesionalne prakse, kao projektant, konzultant ili nadzorni inženjer sudjeluje u obnovi i rekonstrukciji gotovo svih značajnijih dubrovačkih turističkih objekata, te u realizaciji niza obiteljskih kuća, stambenih i stambeno-poslovnih zgrada na širem dubrovačkom području. Od osnutka Hrvatske komore arhitekata član je Skupštine HKA i Vijeća Područnog odbora Dubrovnik. Od 2012. do 2016. predsjednik je Vijeća Područnog odbora Dubrovnik. 2014 – 2015. član je Upravnog odbora Hrvatske komore arhitekata. Organizator je više ciklusa predavanja i foruma otvorenih za javnost, kojima se nastoje promovirati teme arhitektonskog stvaralaštva.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist