Natrag
19.2.2019 02:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Večeras ranije u krevet

30.3.2013 @ 11:57 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Večeras, sa subote na nedjelju, baš na sam Uskrs, spavat ćemo uru manje. Tada, naime, počinje ljetno računanje vremena.

Kako je izvijestio Državni zavod za mjeriteljstvo, noćas u 2 sata kazaljke se pomiču sat vremena unaprijed, dakle na 3 sata.
Osim toga, za vozače autoobila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima od 0 do 24 sata, pa i to imajte na umu.

Evo nekoliko zanimljivih informacija o ljetnom računanju vremena:

– Svrha računanja ljetnog vremena je bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave, jer ostaje sat dnevnog svjetla više za večernje aktivnosti.
– Ljetno računanje vremena češće se koristi u umjerenom pojasu, zbog zamjetne razlike između broja sati dnevnog svjetla u različitim godišnjim dobima.
– Iako se obično naziva ljetnim vremenom, ovo razdoblje najčešće obuhvaća veći dio proljeća nakon proljetnog ekvinocija i gotovo cijelu jesen – otprilike od travnja do kraja listopada. Slično, u zimsko računanje vremena pripada i dio jeseni, te nekoliko tjedana proljeća – otprilike od studenoga do ožujka, ovisno o vremenskoj zoni i o odlukama pojedinih vlada.
– Od 1983. godine u Jugoslaviji, pa tako i u Hrvatskoj uvedeno je po prvi puta ljetno računanje vremena. Hrvatska je tu praksu nastavila i nakon osamostaljenja.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana