Zanimljivosti

Večeras ranije u krevet

Večeras, sa subote na nedjelju, baš na sam Uskrs, spavat ćemo uru manje. Tada, naime, počinje ljetno računanje vremena.

Kako je izvijestio Državni zavod za mjeriteljstvo, noćas u 2 sata kazaljke se pomiču sat vremena unaprijed, dakle na 3 sata.
Osim toga, za vozače autoobila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima od 0 do 24 sata, pa i to imajte na umu.

Evo nekoliko zanimljivih informacija o ljetnom računanju vremena:

– Svrha računanja ljetnog vremena je bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave, jer ostaje sat dnevnog svjetla više za večernje aktivnosti.
– Ljetno računanje vremena češće se koristi u umjerenom pojasu, zbog zamjetne razlike između broja sati dnevnog svjetla u različitim godišnjim dobima.
– Iako se obično naziva ljetnim vremenom, ovo razdoblje najčešće obuhvaća veći dio proljeća nakon proljetnog ekvinocija i gotovo cijelu jesen – otprilike od travnja do kraja listopada. Slično, u zimsko računanje vremena pripada i dio jeseni, te nekoliko tjedana proljeća – otprilike od studenoga do ožujka, ovisno o vremenskoj zoni i o odlukama pojedinih vlada.
– Od 1983. godine u Jugoslaviji, pa tako i u Hrvatskoj uvedeno je po prvi puta ljetno računanje vremena. Hrvatska je tu praksu nastavila i nakon osamostaljenja.
 

Pročitajte još

MASLINA 2020. Danjel Sabadin šampion, a nagrađena i Zrinka Cvitešić

Dulist

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Leona Rašica

ŠTO NAS ČEKA IDUĆIH MJESECI? Meteorolozi AccuWeathera ‘izbacili’ prognozu do ljeta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija