Kultura

Večeras premijera opere Cosi fan tutte

Večeras premijera opere Cosi fan tutte

Mozartova komična opera Così fan tutte, ostvarena u suradnji fondacije Music Without Frontiers iz Londona, Agevent agencije iz Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara, premijerno će biti izvedena večeras, 11. srpnja u 21.30 sati u parku Umjetničke škole.

Così fan tutte Mozartova je komična opera u dva čina u kojoj prijatelji Ferrando i Guglielmo prihvaćaju okladu filozofa Don Alfonsa koji tvrdi da im njihove zaručnice Fiordiligi i Dorabella neće ostati vjerne ako im se ukaže druga prilika. Stoga se oni prerušavaju i pokušavaju osvojiti djevojke i to svaki zaručnicu onog drugog.

Od histerične i nestalne Dorabelle do postojane i promišljene Fiordiligi rastvara se bogata glazbena lepeza recitativa, arija i ansambala, koji nas upućuju u to da se radi o igri života u kojoj svi polažemo ulog, da bi se, i kad izgubimo u toj igri, naučili smijati vlastitoj ludosti.

Iako izvorno smještena u Napulj u 18. stoljeće, iskusna redateljica Sally Burgess ovu dubrovačku produkciju je osuvremenila i postavila u današnje vrijeme u luksuzni dubrovački hotel. Scenografiju je osmislio ugledni svjetski arhitekt i scenograf Charles Phu, dok je kostime dizajnirala priznata modna dizajnerica Matija Vuica.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravna Oliver Gilmour, a uz hrvatske soliste Giorgia Surjana, Nikolinu Pinko i Matiju Meića nastupaju Tzvetana Bandalovska, Sian Cameron, Kamelia Kader, Nicolas Darmanin, José Muñiz, Lucas Somoza Osterc, Ingrid Vetlesen, Galina Averina i Peter Martinčič, solisti iz Bugarske, Ukrajine, Rusije, Meksika, Slovenije i Malte, odabrani na audicijama održanim u Stuttgartu, Zagrebu i Londonu.

Così fan tutte je na programu Igara još 13., 14. i 15. srpnja u parku Umjetničke škole u 21.30 sati.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist