Kultura

VEČERAS Predstavlja se monografija ‘Ivo Dulčić’ autora Igora Zidića

VEČERAS Predstavlja se monografija 'Ivo Dulčić' autora Igora Zidića

Igor Zidić autor je monografije slikara Iva Dulčića koja će biti predstavljena večeras u 21:30 sati u atriju palače Sponza, svega nekoliko dana prije 100. obljetnice rođenja ovog velikog dubrovačkog i hrvatskog slikara 20. stoljeća.

Na preko 640 stranica monografije, Igor Zidić je prikazao više od 500 reprodukcija Dulčićevih slika, crteža, signatura te komparativne i arhivske građe vezane uz slikarev život.

Monografiju je strukturirao u deset poglavlja, a svako od njih može se čitati kao zasebna studija, no kada se pročitaju sva može se spoznati prava dimenzija Dulčićeva djela i prepoznati vrhunski značaj njegova slikarskog, sakralnog opusa za hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća.

Ivo Dulčić rođen je u Dubrovniku 1916. godine, gdje je i pokopan 1975. godine. Bio je hrvatski slikar koji se isticao osobitim smislom za bogat kolorit i ljubav prema motivima iz svog rodnog grada. Kao apsolvent, prekida studij prava i 1941. upisuje slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti gdje studira u klasi profesora Omera Mujadžića i Ljube Babića. Godine 1955. u Zagrebu uređuje atelijer te otada živi i radi između sjevera i juga domovine. Dulčićev slikarski jezik je kombinacija ekspresije, brzog, plastičnog crteža, uz profinjeni osjećaj za boju i teksturu. On je i majstor atmosfere, a u portretiranju ljudskog lika istančani psiholog. U hrvatskom slikarstvu ostat će trajno obilježen kao jedan od rijetkih slikara koji je trajno njegovao sakralnu temu. Igor Zidić povjesničar je umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist. Smatra se jednim od najistaknutijih autoriteta za likovnu umjetnost u Hrvatskoj te je vrhunski poznavatelj hrvatske moderne umjetnosti.

Izdavači ovog vrijednog monografskog izdanja su Požeška biskupija Požega, Matica hrvatska Zagreb i Moderna galerija Zagreb, a u Sponzi će ga predstaviti biskup požeški mons. dr. Antun Škvorčević, dr. Damir Barbarić iz Matice hrvatske, povjesničarka umjetnosti Željka Čorak, ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu Biserka Rauter Plančić, autor Igor Zidić te povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist