Kultura

VEČERAS Predstava ‘Krčma’ Sinjskog pučkog kazališta!

VEČERAS Predstava 'Krčma' Sinjskog pučkog kazališta!

U organizaciji Kazališne družine Kolarin večeras u 20 sati u Lazarete (Linđova lađa) dolazi Sinjsko pučko kazalište s predstavom ‘Krčma’.

Autor teksta je Dinko Šimunović, režija Željko Viculin, a dramatizaciju potpisuje Ivan Leo Lemo. Ulaznice po cijeni 30 kn mogu se kupiti na ulazu sat vremena prije početka predstave.

‘Krčma’ je predstava čija se radnja odvija u božićno vrijeme 1888. godine. Sam Dinko Šimunović pripovijeda o nemilom događaju u krčmi dalmatinske zagore kojeg opisuje kao presudan trenutak u kojem je odlučio postati pisac. Šaroliko društvo kojeg čine posrnuli karizmatik Vilović, pisac, osoblje krčme, kaluđer, Bošnjak i Cigo, krije se u krčmi bježeći od mećave, tražeći toplinu i utjehu u čaši i u Cigankinoj pjesmi. Neki od njih su već ‘pijanci sa stažom’, neki su s periferije ili s vrha društva, no sa svakom ispijenom čašom postaju sjedinjeni u pijanstvu, ali i razotkriveni. Puni stolovi, pjesma, niske strasti i vino kulminiraju općim kaosom i naposljetku nesrećom.

KRČMA
Autor: Dinko Šimunović
Dramatizacija teksta: Ivan Leo Lemo
Režija i scenografija: Željko Viculin
Kostimi: Tatjana Katić / Marija Viculin
Svjetlo i ton: Nikša Katić

ULOGE:
Lovrin Tomašević – DINKO ŠIMUNOVIĆ
Ante Bošnjak Bare – JOZO VILOVIĆ
Marija Mandac – KRĆMARICA ANA
Katarina Vrca – KONOBARICA MARA
Ante Cvitković – BOŠNJAK
Dinko Franchini – KALUĐER MILE
Petra Ugrin – CIGANKA
Ante Vrca – CIGO
Dijana Rančić – BABA

O SINJSKOM PUČKOM KAZALIŠTU:
Sinjsko pučko kazalište uspješno djeluje, sa manjim prekidima, već 62 godine. Sudionik je brojnih kazališnih festivala i smotri, kako u zemlji, tako u zadnje vrijeme, i u inozemstvu.
Uspješni su organizatori kazališnih seminara, kao i festivala ‘Međunarodni kazališni ALKA—FEST’ u lipnju i srpnju, i Međunarodnih susreta gradova prijatelja, „Kazališni maraton“u listopadu.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na festivalima i smotrama, a njihov rad prepoznali su i u gradu Sinju, te su dobitnici nagrade Grada Sinja, u kategoriji kulturnih društava i nagrade Splitsko- dalmatinske županije, povodom 60-te godišnjice osnutka i rada.

U kazalištu djeluju tri kategorije glumaca, Dječji dramski studio, Dramski studio mladih i oni stariji iskusniji glumci, ukupno oko 70 članova.
Jedno su od najaktivnijih amaterskih kazališta u zemlji, kako po broju premijera ( od 4-6 godišnje ), tako i po broju izvedbi ( od 50-60 godišnje).
Naročito su ponosni na rad sa najmlađim članovima kojih je trenutno više od 30.

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist