Županija

Večeras moguća ciklonalna plima, Dubrovnik najhladniji grad na obali!

Večeras moguća ciklonalna plima, Dubrovnik najhladniji grad na obali!

Iako je prošlo tek nešto više od trećine mjeseca, ovogodišnji rujan već sada osigurao je klimatološku kategoriju “ekstremno kišan” u većem dijelu zemlje. To se osobito odnosi na sjeverozapadnu Hrvatsku, zapadnu Slavoniju, Liku, Gorski kotar, cijelu Dalmaciji i Kvarner. Manje kiše od 50 litara po kvadratnom metru palo je samo u dijelovima istočne Slavonije i zapadne obale Istre, iako čak i ta količina oborina premašuje prosjek za prvu trećinu rujna.

Nakon velikog nevremena uslijed prolaska sredozemne ciklone i frontalnog sustava preko Jadrana u četvrtak, petak je u jutarnjim satima donio samo prolaznu stabilizaciju vremena. Zbog vedrije noći sa slabim vjetrom, minimalne jutarnje temperature zraka bile su niže u odnosu na prethodne dane. Samo 4,8°C izmjereno je na Zavižanu. Od naseljenih područja najhladnije je bilo u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre. U Mirkovici je izmjereno samo 6°C, u Pargu pored Čabra 6,8°C, a u Pazinu 7,7°C. Drugdje su minimalne temperature u zemlji bile većinom od 12 do 18°C, a samo je na Palagruži najniža temperatura zraka bila neznatno niža od 20 Celzijevih stupnjeva.

Novi grmljavinski oblaci u prvom dijelu petka stvaraju se nad sjevernom Italijom, gdje se formira novi ciklonalni centar. Kao ni jučerašnja, niti današnja ciklona neće imati tipičnu stazu od Jadrana prema jugoistoku, već će se s područja srednjeg Jadrana centrom tijekom večeri premjestiti nad kopno i preko područja BiH stići nad unutrašnjost zemlje u prvom dijelu subote. Ovakva sinoptička situacija uvjetovat će vrlo nestabilan drugi dio petka i prvi dio subota. Iako nestabilnosti neće biti ravnomjerno raspoređene, lokalno će ponovno biti vrlo obilnih oborina, najviše na srednjem Jadranu gdje će ponegdje pasti preko 50, a na užem području moguće i preko ekstremnih 100 litara oborine po kvadratnom metru.

S obzirom da se očekuje naglo produbljivanje ciklonalnog centra iznad srednjeg Jadrana tijekom večeri i njegov ulazak s mora nad kopno, u ovakvim situacijama realno je očekivati ciklonalnu plimu na dijelu obale praćene jakim lebićem (koji će u dijelu Dalmacije u drugom dijelu večeri zamijeniti jugo). Plima i valovi juga i lebića prolazno će poplaviti niže dijelove obale dijela srednjeg Jadrana. Sjevernije od Šibenika, pak, bit će prolazno jake bure i tramontane.
Jadran

Navečer je ponegdje uz obalu Dalmacije moguća ciklonalna plima. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura i to većinom podno Velebita. U Dalmaciji će jugo tijekom jutra slabiti i prestati, no u drugom dijelu dana doći će do njegovog ponovno jačanja. navečer će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ojačati bura i tramontana. Tramontana navečer ponegdje na moru može biti vrlo jaka. Južnije od Splita navečer će zapuhati umjereno do jako oštro i lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 18 do 25°C.

Subota donosi nastavak vrlo promjenjivog vremena. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Više suha i sunčana vremena u drugom dijelu dana. Dok će na sjevernom Jadranu dominirati slaba do umjerena, samo ponegdje pojačana bura i tramontana, u Dalmaciji će većinom puhati slab do umjeren lebić ili jugo. Vjetar će posvuda dodatno oslabiti u drugom dijelu dana kada će u većini predjela puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, osim pod. Jutro još malo svježije, najviše dnevne temperature od 18°C ponegdje u Istri do 25°C u južnoj Dalmaciji.

U nedjelju znatno stabilnije u odnosu na prethodne dane uz više suha i sunčana vremena. Sunčanije će biti na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji će ponegdje biti slabe kiše ili pljuskova. Noću tiho ili burin, danju će puhati većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 19 do 24°C.

Nevjerojatne količine kiše

32 litre kiše po kvadratnom metru palo je na mjernoj postaji Dubrovnik Petka, a čak 64 na postaji Dubrovnik Mandaljena između 10 i 12,30 sati. Dok je veći dio Dalmacije u petak ujutro uživao u pretežno sunčanom i toplom vremenu, grmljavinski oblaci stvorili su se nad dubrovačkim područjem i satima obnavljali na istom mjestu.

Zbog velike količine kiše u kratkom vremenu poplavljene su brojne dubrovačke ulice, ali i Stradun, koji je za vrijeme nevremena bio pun turista.

Osim kiše, nevrijeme je donijelo novi pad temperature zraka, pa je upravo Dubrovnik s izmjerenih 17 Celzijevih stupnjeva u 12 sati bio najhladniji grad na obali.

IZVOR: Crometeo

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist