Natrag
18.4.2019 14:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

VEČERAS 25 godina od Papandopulove smrti uz nagrađivanog Filipa Merčepa

14.10.2016 @ 13:13 Dulist Kultura
5;5

Podijelite:

U povodu 25. obljetnice smrti hrvatskog glazbenog velikana Borisa Papandopula, Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Vetona Marevcija, a uz solistički nastup udaraljkaša Filipa Merčepa, održat će koncert sutra, 14. listopada.

Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora, što će ujedno biti i posljednji koncert u spomenutom prostoru za ovu sezonu. Početak koncerta je u 21 sat.

Boris Papandopulo bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih glazbenika 20. stoljeća. Djelovao je kao glazbeni pisac, publicist, kritičar, pijanist i korepetitor, a vrhunac glazbenog djelovanja dosegnuo je kao skladatelj. Papandopulov impozantni skladateljski opus obuhvaća instrumentalnu, vokalno-instrumentalnu, glazbeno-scensku i filmsku glazbu. U svim žanrovima ostavio je niz antologijskih skladbi izuzetne umjetničke vrijednosti. Preminuo je 16. listopada 1991. godine, stoga se u njegovu čast na koncertu u petak izvode njegova dva djela: Hommage a Sorkočević i Koncert za ksilofon i gudače.

Ovim izvedbama prethodit će Beethovenova uvertira Egmont, op. 84, dok ćemo u drugom dijelu koncerta poslušati također Beethovenovu Simfoniju br. 2 u D duru, op. 36.

Na prošlom koncertu u Dvoru, dubrovačka je publika imala priliku upoznati mladog dirigenta Vetona Marevcija, a njegovo suvereno dirigiranje izazvalo je velik pljesak od strane publike. Studenta uspješnog dirigenta Uroša Lajovica vidjet ćemo još jednom na koncertu u petak, dok će solističke dionice u Papandopulovu Koncertu za ksilofon i gudače izvesti Filip Merčep, dobitnik nagrade „Mladi glazbenik godine“ 2015. godine. Ova prestižna nagrada za iznimna umjetnička postignuća s razlogom je u rukama talentiranog udaraljkaša. Filip je, naime, osvajao najviša odličja na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima, među ostalima 1. nagradu na natjecanju «Boris Papandopulo» u Zagrebu te diskografsku nagradu «Porin» u kategoriji “najbolja interpretacija klasične glazbe”. Posebnu važnost pridaje promoviranju hrvatske glazbe te je uvrštavanjem djela hrvatskih skladatelja u recitale održane u Europi (Njemačka, Švicarska, Belgija…) stekao dodatnu naklonost publike.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Dubrovačkog simfonijskog orkestra www.dso.hr, a za koncert vrijede uobičajene povlaštene cijene ulaznica za umirovljenike (20 kn), korisnike Libertasovog pokaza (10 kn), studente s kulturnom iskaznicom (besplatan prolaz) kao i za građane stare gradske jezgre te popust od 30% za sve ostale građane. Povlaštene ulaznice moguće je kupiti isključivo u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra (Slanica-Revelin), a karte po regularnim cijenama i u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži i u agenciji Perla Adriatica na Pločama. Ulaznice se također mogu kupiti sat vremena prije početka koncerta pred Dvorom. Za dodatne informacije zvati na 417 110 ili na 099 2211 585.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana