Kultura

VEČERAS 25 godina od Papandopulove smrti uz nagrađivanog Filipa Merčepa

VEČERAS 25 godina od Papandopulove smrti uz nagrađivanog Filipa Merčepa

U povodu 25. obljetnice smrti hrvatskog glazbenog velikana Borisa Papandopula, Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Vetona Marevcija, a uz solistički nastup udaraljkaša Filipa Merčepa, održat će koncert sutra, 14. listopada.

Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora, što će ujedno biti i posljednji koncert u spomenutom prostoru za ovu sezonu. Početak koncerta je u 21 sat.

Boris Papandopulo bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih glazbenika 20. stoljeća. Djelovao je kao glazbeni pisac, publicist, kritičar, pijanist i korepetitor, a vrhunac glazbenog djelovanja dosegnuo je kao skladatelj. Papandopulov impozantni skladateljski opus obuhvaća instrumentalnu, vokalno-instrumentalnu, glazbeno-scensku i filmsku glazbu. U svim žanrovima ostavio je niz antologijskih skladbi izuzetne umjetničke vrijednosti. Preminuo je 16. listopada 1991. godine, stoga se u njegovu čast na koncertu u petak izvode njegova dva djela: Hommage a Sorkočević i Koncert za ksilofon i gudače.

Ovim izvedbama prethodit će Beethovenova uvertira Egmont, op. 84, dok ćemo u drugom dijelu koncerta poslušati također Beethovenovu Simfoniju br. 2 u D duru, op. 36.

Na prošlom koncertu u Dvoru, dubrovačka je publika imala priliku upoznati mladog dirigenta Vetona Marevcija, a njegovo suvereno dirigiranje izazvalo je velik pljesak od strane publike. Studenta uspješnog dirigenta Uroša Lajovica vidjet ćemo još jednom na koncertu u petak, dok će solističke dionice u Papandopulovu Koncertu za ksilofon i gudače izvesti Filip Merčep, dobitnik nagrade „Mladi glazbenik godine“ 2015. godine. Ova prestižna nagrada za iznimna umjetnička postignuća s razlogom je u rukama talentiranog udaraljkaša. Filip je, naime, osvajao najviša odličja na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima, među ostalima 1. nagradu na natjecanju «Boris Papandopulo» u Zagrebu te diskografsku nagradu «Porin» u kategoriji “najbolja interpretacija klasične glazbe”. Posebnu važnost pridaje promoviranju hrvatske glazbe te je uvrštavanjem djela hrvatskih skladatelja u recitale održane u Europi (Njemačka, Švicarska, Belgija…) stekao dodatnu naklonost publike.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Dubrovačkog simfonijskog orkestra www.dso.hr, a za koncert vrijede uobičajene povlaštene cijene ulaznica za umirovljenike (20 kn), korisnike Libertasovog pokaza (10 kn), studente s kulturnom iskaznicom (besplatan prolaz) kao i za građane stare gradske jezgre te popust od 30% za sve ostale građane. Povlaštene ulaznice moguće je kupiti isključivo u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra (Slanica-Revelin), a karte po regularnim cijenama i u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži i u agenciji Perla Adriatica na Pločama. Ulaznice se također mogu kupiti sat vremena prije početka koncerta pred Dvorom. Za dodatne informacije zvati na 417 110 ili na 099 2211 585.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist