Kultura

Večer u znaku Italije uz DSO, Sanderlinga i klarinetista Cavallina

Večer u znaku Italije uz DSO, Sanderlinga i klarinetista Cavallina
Dubrovnik, 08.09.2015. Dubrovnik u pozno ljeto - DSO, Martina Filjak i Stefan Sanderling

Sljedeći koncert Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, koji se održava u utorak 5. rujna, programski će biti posvećen Italiji.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će njemački dirigent Stefan Sanderling, dok će kao solist nastupiti uspješni klarinetist Radovan Cavallin. Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Na programu će se naći uvertira opere Talijanka u Alžiru, remek djela G. Rossinija. Zatim, na programu je Mendelssohnova Simfonija br. 4 u A duru, poznata kao Talijanska, a izvrsnog solista Radovana Cavallina publika će imati priliku čuti u koncertnoj fantaziji za klarinet i orkestar pod nazivom Verdiana. Riječ je djelu M. Manganija, fantaziji tema opera najvećeg opernog skladatelja svih vremena, Giuseppea Verdija.

Klarinetist Radovan Cavallin rođen je u Zagrebu. S 13 godina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, čime postaje najmlađi student u povijesti zagrebačkog Sveučilišta. Godine 1986. Cavallin je izabran od 76 kandidata koji su se prijavili na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, gdje je nagrađen brojnim nagradama. Dobitnik je nagrada i na sljedećim natjecanjima: Prva nacionalna nagrada za klarinet u Jugoslaviji 4 puta, 1. nagrada Međunarodnog klarinetskog natjecanja u Anconi, 2. nagrada na Međunarodnom natjecanju Klarinet “Dos Hermanas” u Sevilli. Nastupio je na više od 400 samostalnih koncerata u SAD-u, Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Japanu, Kini, Portugalu, Španjolskoj, Kolumbiji i brojnim drugim zemljama. Cavallin je nastupio i kao solist sa Stingom tijekom turneje Symphonicity s Orquestra Filharmonica de Gran Canaria, u kojem je od 1989. godine glavni klarinetist. Također, trenutno je i umjetnički ravnatelj Agaete klarinet festivala, VIMM i Ciparskog klarinetskog festivala. Održao je više od 60 majstorskih tečajeva diljem svijeta.

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama te jedan sat prije početka koncerta. Broj za informacije i rezervacije je 417 110 ili 091 613 7314.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist