Kultura

Večer francuske sakralne glazbe iz vremena Kralja Sunca

Vokalno-instrumentalni ansambl Le Concert Spirituel kojim ravna slavni Hervé Niquet nastupit će u sklopu Vip programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara i festivalskoj publici predstaviti zlatno doba francuske sakralne glazbe iz vremena vladavine Luja XIV, Kralja Sunca, u subotu, 2. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

Specijalnost ansambla Le Concert Spirituel izvođenje je francuske duhovne glazbe, što mu je i donijelo svjetski ugled. Usko surađuje s Centrom za baroknu glazbu Versaillesa i izvodi skladbe velikih francuskih skladatelja od Charpentiera do Lullyja, Campre ili Boismortiera. Svake godine ansambl nastupa u koncertnim dvoranama kao što su Salle Pleyel, Théâtre des Champs-Elysées, Château de Versailles, Barbican Center, Royal Albert Hall u okviru festivala BBC Proms, Wigmore Hall u Londonu, BOZAR u Briselu, Auditorio Nacional u Madridu, Koncertna dvorana u Šangaju, Theater an der Wien, te u Luxemburgškoj filharmoniji i Tokijskoj operi. Zahvaljujući svojoj temeljitoj naobrazbi, čembalist, orguljaš, pijanist, vokalist, skladatelj, ravnatelj zbora i orkestra, Hervé Niquet glazbi pristupa kao pravi istraživač, vraćajući se njezinom prvobitnom izvoru kako bi izbjegao konvencionalnost i uobičajenost. Niquet se ponosi svojim ansamblom sastavljenim od vrsnih glazbenika koji se, uz koncertne nastupe, bave i gradnjom instrumenata te povijesnim istraživanjima, a jedan je od najgorljivijih promicatelja francuskog repertoara – od razdoblja baroka do početka 20. stoljeća.

Koncert će započeti nastupom ženskog zbora koji izlazi na scenu pjevajući u procesiji conductus iz 12. stoljeća posvećen Djevici Mariji Beata viscera mariae virginis nepoznatog autora, a zatim i više skladbi Marc-Antoinea Charpentiera koji se danas smatra najvećim liturgijskim skladateljem 17. stoljeća. U glavnom dijelu programa, Hervé Niquet predstavit će svoje najnovije otkriće: polifonu misu Macula non est in te, jedino preživjelo djelo francuskog skladatelja Louisa Le Princea, o kojemu se ne zna puno, te motet O dulcissime Domine Jean-Baptistea Lullyja koji je bio nadzornik kraljevske glazbe i glazbeni majstor za kraljevsku obitelj Luja XIV.

Pročitajte još

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana ‘Kate Kapuralica’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija