Kultura

Večer francuske sakralne glazbe iz vremena Kralja Sunca

Vokalno-instrumentalni ansambl Le Concert Spirituel kojim ravna slavni Hervé Niquet nastupit će u sklopu Vip programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara i festivalskoj publici predstaviti zlatno doba francuske sakralne glazbe iz vremena vladavine Luja XIV, Kralja Sunca, u subotu, 2. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

Specijalnost ansambla Le Concert Spirituel izvođenje je francuske duhovne glazbe, što mu je i donijelo svjetski ugled. Usko surađuje s Centrom za baroknu glazbu Versaillesa i izvodi skladbe velikih francuskih skladatelja od Charpentiera do Lullyja, Campre ili Boismortiera. Svake godine ansambl nastupa u koncertnim dvoranama kao što su Salle Pleyel, Théâtre des Champs-Elysées, Château de Versailles, Barbican Center, Royal Albert Hall u okviru festivala BBC Proms, Wigmore Hall u Londonu, BOZAR u Briselu, Auditorio Nacional u Madridu, Koncertna dvorana u Šangaju, Theater an der Wien, te u Luxemburgškoj filharmoniji i Tokijskoj operi. Zahvaljujući svojoj temeljitoj naobrazbi, čembalist, orguljaš, pijanist, vokalist, skladatelj, ravnatelj zbora i orkestra, Hervé Niquet glazbi pristupa kao pravi istraživač, vraćajući se njezinom prvobitnom izvoru kako bi izbjegao konvencionalnost i uobičajenost. Niquet se ponosi svojim ansamblom sastavljenim od vrsnih glazbenika koji se, uz koncertne nastupe, bave i gradnjom instrumenata te povijesnim istraživanjima, a jedan je od najgorljivijih promicatelja francuskog repertoara – od razdoblja baroka do početka 20. stoljeća.

Koncert će započeti nastupom ženskog zbora koji izlazi na scenu pjevajući u procesiji conductus iz 12. stoljeća posvećen Djevici Mariji Beata viscera mariae virginis nepoznatog autora, a zatim i više skladbi Marc-Antoinea Charpentiera koji se danas smatra najvećim liturgijskim skladateljem 17. stoljeća. U glavnom dijelu programa, Hervé Niquet predstavit će svoje najnovije otkriće: polifonu misu Macula non est in te, jedino preživjelo djelo francuskog skladatelja Louisa Le Princea, o kojemu se ne zna puno, te motet O dulcissime Domine Jean-Baptistea Lullyja koji je bio nadzornik kraljevske glazbe i glazbeni majstor za kraljevsku obitelj Luja XIV.

Pročitajte još

PROJEKT ‘RENESANSNI VRT’ I ove godine izvedbe u ljetnikovcu Bunić Kaboga

Dulist

VEČERAS U DVORU Gitarist Mak Grgić nastupa s repertoarom popularne glazbe

Dulist

NUH I PECA Predstavljanje zbirke pjesama dvaju dubrovačkih autora

Dulist