Zanimljivosti

VEĆ 19 GODINA Rotarijanci opet dijele sadnice maslina, provjerite gdje!

VEĆ 19 GODINA Rotarijanci opet dijele sadnice maslina, provjerite gdje!

Već 19 godina Rotary club Dubrovnik provodi redovitu godišnju akciju raspodjele besplatnih sadnica maslina u cilju potpore obnovi maslinarstva na dubrovačkome području. Ovogodišnja raspodjela provest će se u subotu, 16. veljače 2019. na trajektnom pristaništu u Orebiću s početkom u 10.30 sati.

Ideja o pokretanju jedne takve akcije nastala je u ljeto 2000. godine, kada su veliki šumski požari opustošili Dubrovačko Primorje, pri čemu su posebno stradale poljoprivredne kulture, a među njima i brojne masline. Već u veljači 2001. stanovnicima Dubrovačkoga Primorja podijeljeno je prvih tisuću komada besplatnih sadnica maslina. Sanaciji štete od požara namijenjena je i ovogodišnja akcija u Orebiću s ukupno 1.100 sadnica, jer je u rujnu prošle godine katastrofalni požar opustošio to područje. Jednako je za saniranje štete od požara raspodjela 2016. provedena u Stonu, Janjini i Trsteniku kada je u zajedničkoj akciji svih hrvatskih Rotary clubova donirano 3.000 sadnica, a 2017. godine pomoć Rotary cluba Dubrovnik bila je usmjerena stradalom području Smokvice na otoku Korčuli.

Akcija se redovito provodi i u onim godinama kada na sreću nije bilo katastrofalnih požara, pa je zajedno s ovogodišnjom akcijom u 19 godina njena trajanja ukupno podijeljeno više od 23.000 komada sadnica maslina u Dubrovačkome Primorju, Konavlima, Župi i Rijeci Dubrovačkoj, na Pelješcu i Korčuli. Sukladno iskazanim željama stanovnika, u Konavlima je 2012. godine dodatno donirano 1.800 sadnica vinove loze. Naime, raspodjela se redovito održava u suradnji s mjesnim odborima prema iskazanim potrebama stanovništva, pa se besplatne sadnice uručuju prema prethodno utvrđenom poimeničnom popisu. Kako je cilj akcije ujedno i u poticanju sadnje autohtonih sorta maslina, redovito su na popisu za raspodjelu sadnice oblica, bjelica, crnica i drobnica.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist