AktualnoDuList PROMO

VAŽNO Kako zaštititi palme od napada crvene palmine pipe

VAŽNO Kako zaštititi palme od napada crvene palmine pipe

Crvena palmina pipa trenutno je najdestruktivniji štetnik ukrasnih palmi na našoj jadranskoj obali. Postoje razlike u osjetljivosti između različitih vrsta palmi, a kao jedna od najosjetljivijih pokazala se vrsta Kanarska datulja, vrlo česta i dekorativna palma na našim rivama, osobito južnog i srednjeg Jadrana.

Crvena palmina pipa je štetnik čiji se odrasli oblik može vidjeti van palminog debla u potrazi za mjestom gdje će položiti jaja. Štetu unutar debla radi ličinka koju najčešće ne viđamo jer se nalazi unutar debla palme, najčešće oko vegetacijskog vrha. Takav način života ličinke ovog štetnika čini ju iznimno problematičnom za suzbijanje jer je teško dohvatljiva standardnim načinima zaštite poput prskanja insekticidima. Osim toga, prskanje insekticidima predstavlja velik problem zbog visine palmi, a i zbog sigurnosti za ljude i kućne ljubimce.

Od ove godine u Hrvatskoj je registriran pripravak revive® ii, tvrtke Syngenta, dizajniran za specifičan način aplikacije putem injektiranja u deblo palme. Pripravak se pomoću injektorske igle injektira direktno u provodne snopove palme, kojima se sredstvo uzlaznim tokovima biljnih sokova transportira do samog vegetacijskog vrha i tamo pruža zaštitu od crvene palmine pipe.

Osnovne značajke pripravka REVIVE® II:

• jedna aplikacija u proljetnom razdoblju efikasno štiti kroz cijelu sezonu

• aplikacija injektiranjem se obavlja na visini otprilike jednog metra te nema potrebe za radom na visini, • postupak injektiranja je praktički potpuno zatvoren i sredstvo ne dolazi u dodir za vanjskom sredinom pa nema opasnosti od dolaska u kontakt sa ljudima i domaćim životinjama

• zaštita protiv štetnika ‘iznutra’

Ove značajke čine REVIVE® II idealnim rješenjem za zaštitu palmi protiv štetnika unutar debla, a metodologiju primjene sigurnom za ljude i domaće životinje, praktično bez straha od neželjenih efekata na okolinu. revive® ii mogu primjenjivati ovlaštene tvrke koje se bave djelatnošću primjene sredstava za zaštitu bilja. U Hrvatskoj je tvrtka Syngenta Agro d.o.o. za primjenu ovlastila tvrtku Agrobiotest d.o.o. Agrobiotest d.o.o. pruža usluge tretiranja pripravkom Revive® ii, ali i pregleda palmi i utvrđivanja stupnja zaraze. Za sve detalje primjene, cijenu i preporuke tvrtka Agrobiotest d.o.o. stoji na raspolaganju kako za pojedinačne male privatne vlasnike palmi tako i za veća komunalna poduzeće, hotelske lance i dr.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist