Županija

VAŽAN SASTANAK Stiže novi Zakon o otocima, ali problema još ima

VAŽAN SASTANAK Stiže novi Zakon o otocima, ali problema još ima

Zamjenik župana Joško Cebalo sudjelovao je danas na sastanku na temu aktualnih otočnih problematika i planova u realizaciji otočnog razvoja, uz pomoćnicu ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tajanu Huzak, gradonačelnika Grada Korčule Andriju Fabrisa te načelnike otočnih općina Dubrovačko-neretvanske županije.

Tema otočnog razvoja i rješavanja problematike vezana je uz novi Zakon o otocima, koji je u tijeku donošenja te podzakonske akte koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije treba donijeti u narednom razdoblju, kao i na predstojeću sjednicu Vlade Republike Hrvatske koja će se održati u gradu Hvaru 26. listopada te na kojoj će glavna tema biti upravo otočna problematika.

Zamjenik Cebalo istaknuo je kako se značajan iznos iz županijskog proračuna izdvaja za otoke te kako naše Javne ustanove, Županijske Lučke uprave i drugi pravni subjekti provode velik broj projekata u korist otocima.

Tijekom sastanka načelnici su iznijeli svoje prioritete te upoznali pomoćnicu resorne ministrice Gabrijele Žalac, Tajanu Huzak, pobliže sa svojim konkretnim problemima, kao što su neutvrđene granice pomorskog dobra, problem omjera indeksa razvijenosti i određivanje investicija i projekata i slično.

Pomoćnica ministrice Huzak je objasnila kako je najbolja komunikacija ona koja se provodi preko Županija, koje trebaju djelovati kao spone između ministarstava i otoka te je nadodala kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastoji poduprijeti poticaje u gospodarstvu, poticaje u zapošljavanju i rješavanje stambenih pitanja na otocima te teži uvođenju novih tehnologija, tema i ciljeva. Pomoćnica ministrice Huzak posebno je naglasila važnost međusobnog uvažavanja i koordinacije.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist