Aktualno

Vatrogasci u političkom obruču

Vatrogasci u političkom obruču

Vatrogasna organizacija Rezervata Lokrum, trebala bi biti uređena na način da se dežurstva i organizacija gašenja svih vrsta požara prepusti Vatrogasnoj zajednici Grada Dubrovnika i JVP Grada Dubrovnika.

Navodi se to u Stručnom mišljenju o stanju i mogućim na zakonu utemeljenim organizacijskim i tehničkim poboljšanjima proutupožarne zaštite na otoku Lokrumu, koje je u lipnju prošle godine izradio Tehnoekspert d.o.o. Zagreb, podružnica Dubrava. I to po prijedlogu Upravnog vijeća Rezervata Lokrum koje je u travnju 2012. prihvatilo prijedlog gradonačelnika Andra Vlahušića o pribavljanju mišljenja o ustroju zaštite od požara na Lokrumu. Slično se navodi i u Prijedlogu optimalne organizacije zaštite od požara za JU Rezervat Lokrum, koju je izradio dipl. ing. el. Branko Šimara, inače viši predavač na Visokoj školi za sigurnost Zagreb. Kako ističu iz Javne ustanove Rezervat Lokrum, sadašnji ustroj je dobar, ali s obzirom da svake godine Lokrum ima sve više posjetitelja, smatraju da je razina zaštite od požara premala i da može biti još profesionalnija.
Činjenica, kako su nalazi i mišljenja iz ova dva elaborata tek ovih dana izašli u javnost, bila je povod za ponovno oživljavanje priče o pripajanju lokrumskih vatrogasaca dubrovačkim.

Lokrumski vatrogasci ističu kako su upravo ravnatelj JU Rezervat Lokrum Mario Petrušić i njegova pomoćnica za razvoj i promidžbu Kristina Ćurčija ti koji se još od kad je na vlast u Gradu došla koalicija, zalažu da se oni pripoje dubrovačkim vatrogascima.
– Žele se riješiti ljudi, ukupno 12 vatrogasaca. No, zakonski oni to ne mogu zato što smo mi preventiva, dok je JVP Dubrovački vatrogasci operativa. I po zakonu preventiva i operativa se ne mogu spajati. Za to bi prvo trebalo promijeniti statute naših ustanova, napraviti nove procjene ugroženosti od požara Grada Dubrovnika, Lokruma i itd. I naravno dati na Gradsko vijeće. A oni sada govore da imaju mišljenje DUZS i MUP-a. MUP je taj koji donosi odluku o kategorizaciji gdje je Lokrum svrstan u  drugu B kategoriju zaštićenosti od požara. To je ta preventiva i dežurstvo. MUP bi trebao promijeniti zakon da bi oni išta mogli učiniti, no, oni uporno o tome govore. Otkako je koalicija na vlasti samo bubetaju, a hoće li im to uspjeti vidjet ćemo – ističe jedan od vatrogasaca s Lokruma. Dodaje kako je i u JU Rezervat Lokrum, Pero Vićan „pustio svoje korjene“ te kako samo čeka priliku nekoga zaposliti.

– Na zadnjem kolegiju vatrogasaca vatrogasni zapovjednik Stjepko Krilanović rekao je da nema zakonske mogućnosti za spajanje te dvije jedinice. Ali i da imaju te mogućnosti, moraju mijenjati statute, napraviti procjene ugroženosti, što će potrajati 6 mjeseci do godinu dana – naglašava i dodaje kako cijela priča vodi uklanjanju vatrogasaca s Lokruma.
– Uprava Rezervata Lokrum nam nudi da ostanemo raditi  kao vrtlari, nadzornici prirode i tako dalje. Mi smo 2000. godine sami financirali svoju prekvalifikaciju u Zagrebu. Nije nam to nitko platio. I što sada? Ja bih trebao ići raditi za vrtlara ili nadzornika prirode. Tu je naravno i plaća manja, a njima se čisti teren za raznorazne druge stvari – dodaje.   

Ravnatelj JU Rezervat Lokrum Mario Petrušić tvrdi kako nikad nije bilo govora o odlasku vatrogasaca s Lokruma.

– Dapače, ide se na poboljšanje, na više ljudi, na napredniji ustroj. Ne razumijem zašto se stalno javljaju dezinformacije. Želimo da vatrogasci na Lokrumu budu profesionalci, ne samo preventiva, da nema razlike između vatrogasca na Lokrumu i onih u vatrogasnoj postrojbi. Imaju istu školu, isto rade, MUP kaže da vatrogasnu djelatnost obavljaju svi. – napomenuo je Petrušić.

Što još na ovu temu kažu vatrogasac s Lokruma, inače predsjednik vatrogasnog sindikata i član Upravnog vijeća JU Rezervat Lokrum Tomislav Margaretić te zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović, pročitajte u novom broju duLista koji je od ove srijede na kioscima.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist