Zanimljivosti

Vatikan donio odluku o ukazanjima u Međugorju

Međugorje

Sveta Stolica objavila je kako je u petak završilo radom Međunarodno povjerenstvo za istraživanje i proučavanje međugorskog fenomena.

Kako piše Jutarnji list, mišljenje komisije predano je Kongregaciji za nauk vjere, a papa Franjo osobno će odlučiti što će biti dalje i kada.

Uz papinu dozvolu zaključke može obznaniti Kongregacija, a može objaviti i vlastiti zaključak, uzevši u obzir zaključke Povjerenstva. Ipak, mišljenje o tome je li u Međugorju čudo ili nije može u Katoličkoj crkvi donijeti samo papa. Ivan Pavao II i Benedikt XVI to nisu učinili, Franjo može i ne mora.

Moguća su tri zaključka: u Međugorju se osobno javlja Bogorodica Marija, pa je to čudo; u Međugorju nema ni ukazanja ni čuda; priroda međugorskog fenomena nije utvrđena, ali je dopuštena pobožnost katolika koji se ondje okupljaju.

Papa Franjo može odlučiti i drukčije, jer nikakva dosadašnja praksa ne obavezuje poglavara Katoličke crkve. On je u svojim odlukama neprikosnoven. Upravo se Franjo, baš kao i Benedikt XVI prije njega, striktno drži pravila: sve saslušati, pa razmisliti, pomoliti se, i sam odlučiti.

Stoga će, dakle, posve samostalno odlučiti hoće li međugorske događaje priznati kao nadnaravne, kao čudesno ukazanje Blažene djevice Marije međugorskim vidjelicama, ili će ih objasniti na neki drugi način. Papu pritom mišljenje Komisije ne obavezuje, iako će o njemu voditi računa.

Inače, papa Franjo je svoje mišljenje o Međugorju, ne čekajući Povjerenstvo, prilično žestoko iznio 14. studenoga 2013. godine u homiliji za redovite jutarnje mise u vatikanskom Domu sv. Marte, gdje i stanuje.

Komentirajući ulomak Evanđelja po Luki, koje je čitano taj dan, Papa je povukao razliku između ‘znanja’ i ‘duha radoznalosti’, onoga koji nas navodi ‘da ushtjednemo zagospodariti Božjim nakanama, budućnošću, stvarima, spoznati sve, uzeti sve u svoje ruke’.

Govoreći, kao i obično, bez napisana teksta, Papa je direktnim rječnikom naglasio da je ‘duh radoznalosti svjetovan, on nas vodi u konfuziju’. Eto, to se događa kada ‘nam kažu: poznam nekog vidioca, neku vidjelicu koja prima Gospina pisma, Gospine poruke. Ali Gospe je majka, nije šefica poštanskog ureda da šalje poruke svaki dan’.

S priličnom sigurnošću može se reći da je Papa govorio baš o Međugorju, o međugorskom fenomenu. – U Međugorju papinski barometar okreće se na ružno – komentirao je dan kasnije Sandro Magister, vatikanist rimskog L’Espressa. Papine riječi nisu zvučale ljubazno u pogledu vidjelaca koji tvrde da im Bogorodica danomice nešto poručuje.

Opširnije o stavu Vatikana prema međugorskom fenomenu pročitajte ovdje.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist