Politika

“Vašim odabirom raste naša odgovornost”

"Vašim odabirom raste naša odgovornost"

Dubrovačka javnost je zna kao saborsku zastupnicu, zamjenicu gradonačelnika Grada Dubrovnika i doktoricu dentalne medicine, no uz dovoljno povjerenje glasača upoznat će je i kao gradsku vijećnicu. – Uvijek ću se boriti za interese Grada – rekla je u razgovoru za duList Tatjana Šimac Bonačić.

Sada ste na listi SDP HSU BDSH za Gradsko vijeće grada Dubrovnika. Političarka ste na dvije funkcije, saborske zastupnice i zamjenice gradonačelnika, kako usklađujete te funkcije?          
– Trudim se, mada je teško, jer po zakonima fizike, ne možete biti na istom mjestu u isto vrijeme. Radni odnos sam zasnovala u Saboru, a u Gradu volontiram na mjestu zamjenice gradonačelnika grada Dubrovnika. Netko bi mogao pomisliti kako sam izborom volontiranja na mjestu zamjenice odlučila zanemariti ovu funkciju, ali upravo suprotno, to me nije spriječilo da sudjelujem i radim na ostvarenju brojnih projekata iz društvenih djelatnosti u Dubrovniku. Svi su to projekti koji mogu biti primjer i drugim lokalnim samoupravama. U mnogim segmentima smo najbolji. Volim se našaliti kako sam jedna od najboljih štediša gradskog proračuna jer sam volontiranjem uštedila preko milijun kuna. Kao vijećnici budućeg gradskog vijeća, fokus interesa će mi i dalje biti zdravlje, obrazovanje, socijala, civilno društvo, umirovljenici, mladi i kultura. Dakle društvene djelatnosti, područje koje sam i do sada radila i koje je moje interesno područje i u radu u Saboru.

Pokazuje se kako nacionalna vlast snažno utječe na lokane izbore i njihove ishode. Kako to komentirate?
– To je već poznati trend, logično je da centralna vlast djeluje na lokane izbore i odabire građana jer se smatra kako ona ima najveći utjecaj na kvalitetu života naših građana i građanki. No naglašavam kako je izbor lokane vlasti izuzetno bitan, pogotovo sada kad ulaskom u Europsku uniju ulazimo u zajednicu višerazinskog upravljanja u kojim sve razine vlasti mogu međusobno surađivati i niste više isključivo vezani  za nacionalnu vlast već preko fondova možete jačati svoju lokanu sredinu. Zato je ključno pozvati naše građane i građanke da izađu na lokalne izbore i izaberu sposobne i vješte ljude koji će moći voditi naš grad i snaći se i u novim političkim uvjetima.
 
Poticanje investicija
 
Mnogi nisu zadovoljni politikom Vlade, može li se to negativno odraziti na ove lokalne izbore za vašu stranku?
– Svjesni smo kako situacija u državi nije najbolja, ali  stvari je potrebno pogledati iz drugog kuta. Svi potezi Vlade usmjereni su prema pokretanju gospodarstva, uvođenju reda u javne finacije i ostala područja, na temelju čega je jedino moguće generirati gospodarski rast. Trenutno je Agenciji za investicije i konkurentnost registriran značajan broj većih projekata.
Vlada provodi niz mjera za poticanje investicija. To je svakako Zakon o strateškim investicijama, koji  je nužan da bi se ubrzale procedure pripreme projekata, i potpuno je promašena priča kako on služi za rasprodaju nacionalnih resursa i sličnog.Također, percepcija je kako ova Vlada politikom fiskalne konsolidacije povećava porezni teret i uvodi porezni teror, no ono što se događa je  upravo suprotno.  Uvođenje reda u porezni sustav i javne financije omogućit će poštenu raspodjelu poreznog tereta.
Pokrenut je proces fiskalizacije, najprije u ugostiteljstvu, kojem je paralelno smanjen PDV na 10 posto.  To je sve rezultiralo povećanjem prijavljenog poreza za 30 posto u prva tri mjeseca ove godine.  Lista neplatiša poreza stavlja sve građane u jednaku poziciju, a ne kako su do sada postojali jednaki i 'jednakiji'. No problema je u državi puno, u svim segmentima, pa ova sva nastojanja nisu dovoljna da se u ovom vremenu pokrene ono što je najbitnije, a to je gospodarstvo. Ali bez svega toga što se napravilo i što se radi, ne bi se niti moglo. Zbog svega ovoga ne vidim razloga za tako veliko nezadovoljstvo, a još manje da bi se moglo odraziti negativno na ishod izbora.
Evo i donošenjem Strategije razvoja turizma definirano je kako je nužno obnoviti uništene hotelske kapacitete i privatizirati ono što je još uvijek u državnom vlasništvu i ne pridonosi gospodarstvu. Strategija donosi i izgradnju kongresnog centra, dijelom iz sredstava EU. Sve će to sustavno omogućiti produljenje sezone. Dakle možemo biti zadovoljni.

Kada možemo očekivati gospodarski rast?
– Gospodarski rast je teško je ostvariti bez dobrih i sigurnih temelja. Nitko ne gradi kuću prije nego što je sazidao dobre temelje. Takva situacija snašla je trenutačnu Vladu, svi su očekivali useljenje u dugo i naveliko im obećavanu novu kuću, ali nitko nije spomenuo kako ta kuća još nema ni temelje.  Novi Zakon o poticanju ulaganja i unapređenju investicijskog okruženja te Zakon o strateškim investicijskim projektima,  koji je u pripremi, upravo su ti temelji. Također treba naglasiti glavni instrument provedbe Strategije razvoja poduzetništva u RH 2013. – 2020., program Poduzetnički impuls – prvi takav dokument za razvoj malog gospodarstva kojim je osigurano gotovo 187 milijuna kuna bespovratnih potpora. Smanjenje zdravstvenog doprinosa što je ostavilo gospodarstvu oko 2,5 milijarde kuna, oslobađanje od plaćanja poreza na dobit za reinvestiranu dobit te smanjenje neporeznih davanja, vodni i šumski doprinos te spomenička renta za 50%, sve su to bitne cigle u temeljima gospodarskog rasta.
 
Aktivne mjere zapošljavanja
 
Često se može čuti da politika vaše stranke nije okrenuta ka radnicima?
– To je politikanstvo i iskorištavanje trenutačnog stanja nezaposlenosti. Mnogi nemaju priliku raditi i nažalost neki koji rade ne dobivaju plaću. Sve su to  razlozi za nezadovoljstvo. U Hrvatskoj je prisutan negativni trend od 2008. godine, u kojem više ljudi gubi posao, nego ih se zapošljava. Nitko nije imun na takve probleme i nitko ne sjedi skrštenih ruka. Provode se mjere aktivne politike zapošljavanja, kroz koje su pokrivene sve ciljne skupine nezaposlenih. Aktivne mjere zapošljavanja omogućile su da devet tisuća mladih stekne radno iskustvo. Za poslodavce koji otvaraju nova radna mjesta, osigurali su se veći poticaji, a za poslodavce u poteškoćama, lakši pristup mjerama za očuvanje radnog mjesta.
Odmah pri početku mandata Vlada je donijela uredbu kojom se onemogućuje isplata plaća bez uplate doprinosa. Izmjenama Kaznenog zakona neisplata plaće i neuplaćivanje doprinosa postali su kazneno djelo. Vlada se nedavno odlučila posebno podržati najslabije plaćene radnike i povećala je iznos minimalne plaće.

Pred vratima smo EU, što ovdje možemo očekivati od EU fondova?
– Ulaskom u EU Hrvatska će investitorima biti još atraktivnija, što su uostalom pokazala iskustva novih članica EU, pa su u tri godine nakon pristupanja tranzicijske zemlje kroz izravna strana ulaganja i transfere iz strukturnih fondova doživjele investicijski boom. Za naš grad, našu županiju najvažnija je izgradnja Pelješkog mosta koji bi se financirao sa sredstvima iz Europske unije. Bitno je da nastavimo sa jačanjem iskorištenosti EU fondova jer moramo i možemo iskoristiti i bolje. Na nama je da na lokalnoj razini prepoznamo zajedničke probleme i osmislimo projekte koje bismo mogli ostvariti preko EU fondova, a koji bi povećali kvalitetu života u Dubrovniku. Dubrovnik ima potencijala da bude predvodnik u iskorištavanju fondova.

Što bi poručili našim čitateljima ususret 19. svibnja?
– Poštovane sugrađanke, sugrađani, u nedjelju iziđite na izbore. Živimo u gradu velike vrijednosti, neiscrpnih potencijala. Ta činjenica zahtijeva odgovornost i promišljanje svih građana koji biraju i onih koji su odabrani. Vašim odabirom, raste naša odgovornost! Pozivam Vas da date povjerenje koalicijskoj listi br. 10.,za Gradsko vijeće, koju nosi gđa Olga Muratti, našem kandidatu za gradonačelnikai njegovim zamjenicima, g. Niku Šalji, koalicijskoj listi za županijsku skupštinu, koju nosi g. Oleg Valjalo, te našem kandidatu za župana, g. Mirku Duhoviću,i njegovim zamjenicima!

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist