Politika

VALENTIN DUJMOVIĆ ‘Mladim obiteljima treba ponuditi besplatna zemljišta’

VALENTIN DUJMOVIĆ 'Mladim obiteljima treba ponuditi besplatna zemljišta'

Valentin Dujmović, direktor Vodovoda Dubrovnik i zasigurno jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Andra Vlahušića, na koalicijskoj listi Hrvatska raste našao se na visokom šestom mjestu u X. izbornoj jedinici.

Dujmović, koji je na proljeće preuzeo čelnu funkciju Vodovoda, dok je prethodno vodio Sanitat, otvoreno je progovorio o situaciji koju je zatekao u toj gradskoj tvrtci i o milijunskim projektima od kojih je najvažniji izgradnja pročistača. Naš sugovornik osvrnuo se i na investicije koje se događaju u Dubrovniku, dubrovački proračun, koji je svakim danom sve veći, ali i prvi put u javnosti progovorio o svom viđenju razvoja Pelješca, za kojeg smatra, kako je zanemaren.

Stalno ste na relaciji Trpanj – Dubrovnik, u Trpnju ste odrasli. Kako se živi u tom pelješkom mjestu?
Trpanj, na žalost, u zadnje vrijeme odumire. Na popisu stanovništva 2001. godine imao je blizu 1000 stanovnika, dok je na zadnjem taj broj spao na 721. Veliki je to korak unazad. Razgovarajući s mojim Trpanjcima osjećam zabrinutost. A koje je rješenje? Treba učiniti nešto radikalno, uvesti promjene, bez obzira koliko se pojedinci njih plaše. Već neko vrijeme razmišljam o modelu planskog naseljavanja Trpnja, a tako i cijelog Pelješca. Određeno zemljište u vlasništvu općine pretvorio bih u građevinsku zonu, parcelizirao, podijelio i ponudio na natječaju besplatno mladim obiteljima. Zadao bih konkretne uvjete, recimo da parcelu mogu dobiti mlađe obitelji do 35 godina s djecom, da moraju napraviti svojevrstan poslovni plan u kojem će parcelu u roku godine dana privesti svrsi. Recimo izgraditi dva apartmana i stan sebi za živjeti i da u roku od godine dana taj objekt ima krov i završenu fasadu. Ukoliko to ne naprave u zadanom roku i okvirima parcela bi se vratila općini ili gradu. Jedan od uvjeta svakako bi bio da zemljište ne smiju prodati 25 godina, ali i da im mjesto u kojem su dobili besplatno zemljište postane stalno prebivalište. Mislim da ima ljudi iz Zagreba, Siska ili Slavonskog Broda koji žive u stanovima od stotinjak tisuća eura koji bi rado prodali te svoje stanove i izgradili kuću na moru radi svoje djece, jer smatraju da mogu bolje i kvalitetnije živjeti na moru.

Što nam je još rekao direktor Vodovoda i prvi čovjek županijskog HNS-a pročitajte u novom broju DuLista, koji se od srijede nalazi u prodaji.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist