Aktualno

VALAMAR RIVIERA Nove monture trombunjera

VALAMAR RIVIERA Nove monture trombunjera

Dubrovački trombunjeri jučer su, na dan zaštitnice topnika svete Barbare, obilježili svoj dan, što je bila idealna prigoda za finaliziranje skice njihovih novih uniformi čiju je važnost izrade prepoznala i Valamar Riviera.

Datum utemeljenja ove povijesno vojne postrojbe prema predaji seže u davnu 1417. godinu, kad su se kao dio vojnih snaga Dubrovačke Republike spominjali kao „bombardijeri“ odnosno topnici. Dubrovčani su u to vrijeme bili poznati po izradi topova, „bombardi“, dok u današnje vrijeme Dubrovački trombunjeri nose naziv po trombunu, oružju iz kojeg pucaju plotune koji asociraju na pucanje iz topova.

Trombunjeri su, zbog praktičnosti, dugi niz godina nosili uniforme nalik uniformama vojnika i lovaca da bi 1997. godine umjetnik Marin Gozze napravio novo rješenje odora sukladno povijesnim bojama i obilježjima Dubrovačke Republike. „Danas, dvadeset godina kasnije, došlo je vrijeme za obnovu odora te uz podršku gospodina Gozze očekujemo još ljepšu i svečaniju odoru. Važnost obnove uniformi prepoznala je i Valamar Riviera koja veliku pažnju usmjerava upravo na projekte važnog kulturnog značaja te vjerujem da ćemo u 2018. zajedničkim snagama nastupiti u novim odorama.“, izjavio je ovom prigodom Tomislav Macan, predsjednik Dubrovačkih trombunjera.

Društvo Dubrovačkih trombunjera u svojim redovima ima članove od 18 do 80 godina koji prenose vrijednost dubrovačke tradicije s koljena na koljeno. Vodeća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera izuzetno je ponosna na ValamART, jedan od svojih devet krovnih programa društvenog odgovornog poslovanja, u sklopu kojeg kontinuirano podupire brojne kulturne inicijative i projekte, a glavni nastup Dubrovačkih trombunjera na Festi svetog Vlaha koja se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine je svakako jedan od njih.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist