Hrvatska

Val odlazaka iz škola zbog lova na lažne diplome?

U prva dva mjeseca 2019. godine iz hrvatskih je škola otišlo 222 nastavnika više nego u istom razdoblju prošle godine.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu ‘Preporod’ Željko Stipić, piše Jutarnji list, to povezuje s provjerom svih svjedodžbi i diploma u sustavu školstva, što je ministrica Blažena Divjak najavla sredinom siječnja. Već je otkriveno 14 lažnih diploma, među njima i jedan u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik.

No Željko Stipić, piše Jutarnji list, sumnja da su lažni učitelji prevenirali provjeru i brže-bolje pobjegli iz sustava.
-Ravnatelji su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije no što se stiglo provjeriti njihove diplome. Pobjegli su, dakle, prije javnog linča – rekao je Stipić za Jutarnji.

Stoga je ova dnevna novina tezu provjerila u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje se u odgovoru vodilo parametrima o ukupnom broju ugovora na neodređeno u svim školama, osnovnim i srednjim, redovitim statusom zaposlenika, uz isključenje djelatnika škola koje su imale statusnu promjenu. Prema njihovim podacima u siječnju 2019. zabilježeno je 146 prestanaka radnih odnosa više nego u siječnju lani. Tada je, naime, radni odnos prestao za 220 zaposlenika, a u siječnju ove godine za njih 366. U veljači 2018. radni odnos je prekinut u 199 slučajeva, a ove veljače 275. Dok je u prva dva mjeseca 2018. ukupno dakle bilo 419 prestanaka radnog odnosa u školama, ove ih je godine u istom periodu 641, odnosno točno 222 više.

Iako u Ministarstvu obrazovanja, piše dalje Jutarnji, poručuju kako ne mogu znati razlog prestanka radnog odnosa, niti taj porast povezati s postupkom provjere diploma, za Stipića nema sumnje: ‘Za mene bi bilo iznenađenje da to nije tako’.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte još

DEMOGRAFSKA SLIKA Iz naše Županije otišlo 2,5 posto mladih ljudi

Dulist

DORH odbacio kaznenu prijavu protiv ministrice Gabrijele Žalac

Dulist

NOVI UDAR NA VOZAČE Od utorka skuplje gorivo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija