Hrvatska

Val odlazaka iz škola zbog lova na lažne diplome?

Val odlazaka iz škola zbog lova na lažne diplome?

U prva dva mjeseca 2019. godine iz hrvatskih je škola otišlo 222 nastavnika više nego u istom razdoblju prošle godine.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu ‘Preporod’ Željko Stipić, piše Jutarnji list, to povezuje s provjerom svih svjedodžbi i diploma u sustavu školstva, što je ministrica Blažena Divjak najavla sredinom siječnja. Već je otkriveno 14 lažnih diploma, među njima i jedan u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik.

No Željko Stipić, piše Jutarnji list, sumnja da su lažni učitelji prevenirali provjeru i brže-bolje pobjegli iz sustava.
-Ravnatelji su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije no što se stiglo provjeriti njihove diplome. Pobjegli su, dakle, prije javnog linča – rekao je Stipić za Jutarnji.

Stoga je ova dnevna novina tezu provjerila u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje se u odgovoru vodilo parametrima o ukupnom broju ugovora na neodređeno u svim školama, osnovnim i srednjim, redovitim statusom zaposlenika, uz isključenje djelatnika škola koje su imale statusnu promjenu. Prema njihovim podacima u siječnju 2019. zabilježeno je 146 prestanaka radnih odnosa više nego u siječnju lani. Tada je, naime, radni odnos prestao za 220 zaposlenika, a u siječnju ove godine za njih 366. U veljači 2018. radni odnos je prekinut u 199 slučajeva, a ove veljače 275. Dok je u prva dva mjeseca 2018. ukupno dakle bilo 419 prestanaka radnog odnosa u školama, ove ih je godine u istom periodu 641, odnosno točno 222 više.

Iako u Ministarstvu obrazovanja, piše dalje Jutarnji, poručuju kako ne mogu znati razlog prestanka radnog odnosa, niti taj porast povezati s postupkom provjere diploma, za Stipića nema sumnje: ‘Za mene bi bilo iznenađenje da to nije tako’.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist