Aktualno

VAKULINA PROGNOZA Oprostili smo se od toplog rujna, donosi li listopad pad temperature?

VAKULINA PROGNOZA Oprostili smo se od toplog rujna, donosi li listopad pad temperature?

Prvog dana listopada meteorolog Zoran Vakula donio je prognozu za tjedan pred nama s osvrtom na vrijeme kakvo nas je pratilo tijekom rujna.
U prvom tjednu listopada temperatura značajno pada,
I premda onaj kome smeta južina tome se nada,
Kad se sjeti troškova grijanja,
O suncu i toplini ponovno sanja!
Nakon diljem Hrvatske iznadprosječno toplog rujna, prvi listopadski tjedan u mnogim će krajevima, možda čak i svima – biti relativno hladan. Pritom ovaj vikend završava jedno od ove godine rijetko dugačkih razdoblja bez oborine diljem Hrvatske – napisao je Vakula za HRT i nastavlja:
-Premda klimatolozi DHMZ-a još provjeravaju sve podatke potrebne za standardni mjesečni izvještaj, već sada se može reći kako će prema ukupnoj količini oborine ovogodišnji rujan dobiti uglavnom ocjene „normalan“, ponegdje i „sušan“, kao primjerice na meteorološkim postajama u Gospiću i zagrebačkomeMaksimiru, a samo rijetko više od toga – primjerice, „vrlo kišan“ u Gradištu pokraj Županje.
Za razliku od oborine, odstupanja srednje rujanske temperature zraka od prosjeka diljem su Hrvatske bila pozitivna. Barem malo. I to i od službenog klimatološkog razdoblja od 1961. do 1990. godine, a i od 1981.-2010., prema kojem mnogi sve više uspoređivati. Pritom će klimatološke ocjene najvjerojatnije biti od „normalan“, primjerice na meteorološkim postajama Knin i Split Marjan, te „topao“, primjerice u Dubrovniku, Zadru, Gospiću i Osijeku, a u Rijeci i osobito Zagreb-Maksimiru čak i „vrlo topao“, blizu „ekstremnog“. Uostalom, u Rijeci je ovo bio 8. najtopliji rujan u povijesti mjerenja koja traje 69 godina – od 1948., u Maksimiru 5. od 68 godina, a na Griču 10. – od čak 155 godina!

Zahvaljujući toj toplini, kao i onoj iz gotovo svih prošlih mjeseci, i srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine je pri vrhu popisa najviših, osobito u Maksimiru, gdje je viša bila samo rekordne 2007. godine, u Rijeci još i 2015. Na Zavižanu je temperatura prvih 9 mjeseci bila 5. najviša, kao i na Griču, a na Marjanu 7.

Većina dugoročnih prognoza za listopad, kao i za cijelo posljednje tromjesečje 2016., pa i prvo u 2017. godini, i dalje daje relativno veliku vjerojatnost nastavka niza barem malo iznadprosječno toplih sljedećih mjeseci i tromjesečja. Naravno, povremenog će hladnijeg tjedna, vjerojatno i ne samo jednog – jamačno biti. Evo već početkom listopada, kada će se u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske pojaviti uvjeti za početak sezone grijanja, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti i bura i sjeverni vjetar.
Pritom valja istaknuti kako kompjutorski modeli koji izračunavaju višemjesečne prognoze nisu jedinstveni kao prije u prognozama iznadprosječne topline pa su promjene moguće.

Uostalom, i izračuni za kraća razdoblja – za tjedan, dva, ovih su dana relativno „nesigurni“ u jačini zahladnjenja, o čemu ovisi i padanje snijega u najvišim planinama. Zamjetno je veća mogućnost da će ga biti u okolnim zemljama nego na našim vrhuncima- napisao je među ostalim meteorolog Vakula.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist