Aktualno

VAKULINA PROGNOZA Oprostili smo se od toplog rujna, donosi li listopad pad temperature?

Prvog dana listopada meteorolog Zoran Vakula donio je prognozu za tjedan pred nama s osvrtom na vrijeme kakvo nas je pratilo tijekom rujna.
U prvom tjednu listopada temperatura značajno pada,
I premda onaj kome smeta južina tome se nada,
Kad se sjeti troškova grijanja,
O suncu i toplini ponovno sanja!
Nakon diljem Hrvatske iznadprosječno toplog rujna, prvi listopadski tjedan u mnogim će krajevima, možda čak i svima – biti relativno hladan. Pritom ovaj vikend završava jedno od ove godine rijetko dugačkih razdoblja bez oborine diljem Hrvatske – napisao je Vakula za HRT i nastavlja:
-Premda klimatolozi DHMZ-a još provjeravaju sve podatke potrebne za standardni mjesečni izvještaj, već sada se može reći kako će prema ukupnoj količini oborine ovogodišnji rujan dobiti uglavnom ocjene „normalan“, ponegdje i „sušan“, kao primjerice na meteorološkim postajama u Gospiću i zagrebačkomeMaksimiru, a samo rijetko više od toga – primjerice, „vrlo kišan“ u Gradištu pokraj Županje.
Za razliku od oborine, odstupanja srednje rujanske temperature zraka od prosjeka diljem su Hrvatske bila pozitivna. Barem malo. I to i od službenog klimatološkog razdoblja od 1961. do 1990. godine, a i od 1981.-2010., prema kojem mnogi sve više uspoređivati. Pritom će klimatološke ocjene najvjerojatnije biti od „normalan“, primjerice na meteorološkim postajama Knin i Split Marjan, te „topao“, primjerice u Dubrovniku, Zadru, Gospiću i Osijeku, a u Rijeci i osobito Zagreb-Maksimiru čak i „vrlo topao“, blizu „ekstremnog“. Uostalom, u Rijeci je ovo bio 8. najtopliji rujan u povijesti mjerenja koja traje 69 godina – od 1948., u Maksimiru 5. od 68 godina, a na Griču 10. – od čak 155 godina!

Zahvaljujući toj toplini, kao i onoj iz gotovo svih prošlih mjeseci, i srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine je pri vrhu popisa najviših, osobito u Maksimiru, gdje je viša bila samo rekordne 2007. godine, u Rijeci još i 2015. Na Zavižanu je temperatura prvih 9 mjeseci bila 5. najviša, kao i na Griču, a na Marjanu 7.

Većina dugoročnih prognoza za listopad, kao i za cijelo posljednje tromjesečje 2016., pa i prvo u 2017. godini, i dalje daje relativno veliku vjerojatnost nastavka niza barem malo iznadprosječno toplih sljedećih mjeseci i tromjesečja. Naravno, povremenog će hladnijeg tjedna, vjerojatno i ne samo jednog – jamačno biti. Evo već početkom listopada, kada će se u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske pojaviti uvjeti za početak sezone grijanja, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti i bura i sjeverni vjetar.
Pritom valja istaknuti kako kompjutorski modeli koji izračunavaju višemjesečne prognoze nisu jedinstveni kao prije u prognozama iznadprosječne topline pa su promjene moguće.

Uostalom, i izračuni za kraća razdoblja – za tjedan, dva, ovih su dana relativno „nesigurni“ u jačini zahladnjenja, o čemu ovisi i padanje snijega u najvišim planinama. Zamjetno je veća mogućnost da će ga biti u okolnim zemljama nego na našim vrhuncima- napisao je među ostalim meteorolog Vakula.

Pročitajte još

Pripazite ispred Mercantea, kamioni ‘razvalili’ asfalt!

Dulist

Vlada povećala kvote za uvoz radne snage za 3000 radnih dozvola

Dulist

LJETO U VALAMARU Night at the Oscars i animirani filmovi u Parku Maslinata

Dulist