Slušni aparat

Uživo s Roadburna… Iz fotelje

Uživo s Roadburna… Iz fotelje

Temu ove kolumne upisao sam u svoj raspored još prije punih godinu dana. Plan je bio da nakon svojeg tradicionalnog proljetnog hodočašća u nizozemski Tilburg, okupljalište najokorjelijih ljubitelja mračne i teške glazbe, sjednem i na papir prenesem sve svoje dojmove sa Roadburna, trenutnog nositelja titule najboljeg svjetskog glazbenog festivala. Međutim, jedan Kinez je pojeo ljuskavca i odgodio datum održavanja za punih godinu dana. ‘Burneri’ ipak nisu ostali zakinuti pa su cijeli vikend putem telekomunikacijskih kanala virtualno šetali gradom, zalazili u koncertne sale i jedni drugima nazdravljali virtualnim pivama. To je bio i odličan trenutak za prisjetiti se svih maestralnih živih nastupa u protekla dva desetljeća zahvaljujući požrtvovnim organizatorima i nizozemskom glazbenom arhivu ‘3voor12’.

Jedan od prvih nezaboravnih nastupa datira iz 2010. Američke doom legende YOB upravo su se prethodne godine ponovno okupili nakon što su se rasformirali nekoliko godina ranije. Njihov povratnički album ‘The Great Cessation’ doživio je fantastičan uspjeh kod publike i kritike te je uzbuđena publika s oduševljenjem dočekala Mikea Scheidta i ekipu na glavnoj pozornici. Njihov nastup ovjekovječen je na vinilnom izdanju ‘Live at Roadburn 2010’ s legendarnim uvodnim govorom: ‘Svirat ćemo četiri stvari, i to je ura vremena! Mi smo YOB!’. YOB se kasnije redovito vraćao u Tilburg, što je i evidentirano na još dva živa albuma, 2012. na turneji za album ‘Atma’, i 2014. s albumom ‘Clearing the Path to Ascend’. Njihov za sada posljednji album ‘Our Raw Heart’ iz 2018. pripada obveznoj lektiri dooma.

Roadburn je poznat i po ekskluzivnim kolaboracijama, spajanju naoko nespojivih izvođača u novi, poseban projekt koji sponzorira nizozemsko Ministarstvo kulture. Ove godine to su trebale biti suradnje Kanađana Vile Creature i britanskog Bismutha te grindcore legendi Full of Hell i heroine feminističkog noisea Lingue Ingote. No, u iščekivanju tih nastupa iduće godine, vrijedi se prisjetiti 2018. i suradnje dva finska giganta, psihodeličnih black metalaca Oranssi Pazuzu i depresivno usporenih drone-doomera Dark Buddha Rising. Pod zajedničkim imenom WASTE OF SPACE ORCHESTRA pripremili su halucinogeno-izvanzemaljski performans pod nazivom ‘Syntheosis’. Oranssi Pazuzu trebali su nastupati i prošli vikend te premijerno predstaviti svoj najnoviji album ‘Mestarin Kynsi’. Ukoliko si želite predočiti njihov specifični glazbeni stil, zamislite da u pozadini svira Pink Floyd na 78 okretaja dok se pjevač grlića kiselinom iz akumulatora. Ovaj novi album izravno ulazi u borbu za najbolji album godine, a neizmjerno mi je žao što nisam bio u prilici uživo odslušati odjavnu stvar s albuma – ‘Taivaan portti’. Cijelo vrijeme pokušavam zamisliti valove euforije koji publiku oplakuju iz razglasnih tornjeva koji omeđuju pozornicu. Trebala je to biti izvrsna i bučna uspavanka za odjavu subotnjeg programa. U krevetu sa slušalicama ipak nije isti dojam kao u prvom redu s još tri tisuće istomišljenika.

Iste te 2018. na festivalu su trebale nastupiti i američke legende post-hardcorea CAVE IN. Nažalost, za vrijeme priprema za nastup, niti mjesec dana prije festivala, njihov osnivač i basist Caleb Scofield pogiba u prometnoj nesreći. Koncert ipak nije otkazan, već je pretvoren u sjetnu akustičnu komemoraciju u izvedbi njegovih kolega iz grupe, gitarista Stephena Brodskyja i Adama McGratha, koji su u sjećanje svojeg preminulog prijatelja odsvirali presjek najvećih hitova grupe. Za cjeloviti užitak preporučam gledanje video snimke, jer ona sadrži i obrade ‘Harvest Moon’ Neil Younga i ‘Nothin’ Townes Van Zandta, koje nisu uvrštene na vinilno izdanje, vjerojatno zbog autorskih prava. Cave In se na Roadburn vratio iduće godine, ovaj put s basistom Nateom Newtonom, a iste 2019. grupa izdaje i album ‘Final Transmission’ na kojem koriste bas dionice u izvedbi Caleba Scofielda snimljene na pripremnim probama za Roadburn. Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji cijeli četverodnevni izolacijski vikend proveo sam prisjećajući se dobrih starih dana, a sad preostaje samo odbrojavati još nekih 350-ak dana do sljedećeg izdanja.

Fotografije: roadburn.com

Obavljeno u tiskanom izdanju DuLista 29. travnja 2020.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić