Natrag
19.3.2019 20:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

UZINIĆ O PEDOFILIJI U CRKVI ‘To nije moderni grijeh, toga je uvijek bilo’

17.6.2018 @ 20:13 Dulist Aktualno

Podijelite:

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić gostovao je u emisiji ‘Točka na tjedan’ televizije N1 u kojoj je među ostalim rekao kako Crkva ne može biti suautor niti jednog zakona pa tako ni zakona o pobačaju.

– Vjerojatno će se kroz to trebati tražiti zakon koji je najmanje loš. Ali Crkva ne može sudjelovati ni u kakvom zakonu o abortusu i katolički političari bi trebali o tome voditi računa – rekao je.

U razgovoru je također istaknuo kako ‘nije dobro kad se neznanstvene metode i teorije šire’. Naglasio je kako je to ‘posljedica društvenih mreža i mogućnosti da svatko može napisati što ga je volja’. Dodao je kako ‘vjera i znanost nisu i ne mogu biti u sukobu’.

Jedno od pitanja bilo je postaje li vjeronauk u Crkvama problem za samu Crkvu. Uzinić je odgovorio:

– Svako malo se pojavljuju ti glasovi protiv vjeronauka u školi koji ne dolaze s pozicija ovoga što ste govorili nego s nekih drugih pozicija pokušaja da se Crkvu i njezinu poruku, na neki način, stavi sa strane, marginalizira, da joj se ne da prisutnost u javnosti – rekao je i dodao kako Crkva vjeronauk u školama ‘ne koristi za promicanje konzervativne ideologije’.

Što se tiče pitanja pedofilije u crkevnim krugovima, Uzinić je istaknuo kako ‘to nije moderni grijeh, toga je uvijek bilo’.

– Međutim, nije problem Crkve pedofilija kao takva koja je prisutna i u drugim zajednicama, u obitelji i drugim strukturama. Problem je naša nesposobnost suočavanja s tom pojavom. Nismo se znali s njom nositi. Nismo znali slušati žrtva i s njima suosjećati. Bio nam je važniji naš status i ugled nego pojedinac i njegovo stanje u koje ga je doveo neki pedofil. To je izazvalo i širenje pedofilije i posljedice koje imamo – naglasio je Uzinić.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Izvor: N1

 

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana