Aktualno

UZINIĆ O PEDOFILIJI U CRKVI ‘To nije moderni grijeh, toga je uvijek bilo’

UZINIĆ O PEDOFILIJI U CRKVI 'To nije moderni grijeh, toga je uvijek bilo'

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić gostovao je u emisiji ‘Točka na tjedan’ televizije N1 u kojoj je među ostalim rekao kako Crkva ne može biti suautor niti jednog zakona pa tako ni zakona o pobačaju.

– Vjerojatno će se kroz to trebati tražiti zakon koji je najmanje loš. Ali Crkva ne može sudjelovati ni u kakvom zakonu o abortusu i katolički političari bi trebali o tome voditi računa – rekao je.

U razgovoru je također istaknuo kako ‘nije dobro kad se neznanstvene metode i teorije šire’. Naglasio je kako je to ‘posljedica društvenih mreža i mogućnosti da svatko može napisati što ga je volja’. Dodao je kako ‘vjera i znanost nisu i ne mogu biti u sukobu’.

Jedno od pitanja bilo je postaje li vjeronauk u Crkvama problem za samu Crkvu. Uzinić je odgovorio:

– Svako malo se pojavljuju ti glasovi protiv vjeronauka u školi koji ne dolaze s pozicija ovoga što ste govorili nego s nekih drugih pozicija pokušaja da se Crkvu i njezinu poruku, na neki način, stavi sa strane, marginalizira, da joj se ne da prisutnost u javnosti – rekao je i dodao kako Crkva vjeronauk u školama ‘ne koristi za promicanje konzervativne ideologije’.

Što se tiče pitanja pedofilije u crkevnim krugovima, Uzinić je istaknuo kako ‘to nije moderni grijeh, toga je uvijek bilo’.

– Međutim, nije problem Crkve pedofilija kao takva koja je prisutna i u drugim zajednicama, u obitelji i drugim strukturama. Problem je naša nesposobnost suočavanja s tom pojavom. Nismo se znali s njom nositi. Nismo znali slušati žrtva i s njima suosjećati. Bio nam je važniji naš status i ugled nego pojedinac i njegovo stanje u koje ga je doveo neki pedofil. To je izazvalo i širenje pedofilije i posljedice koje imamo – naglasio je Uzinić.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Izvor: N1

 

 

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist