Hrvatska

UZINIĆ KOD STANKOVIĆA ‘Ustavni sud donio je političku odluku o pobačaju’

UZINIĆ KOD STANKOVIĆA 'Ustavni sud donio je političku odluku o pobačaju'

Dubrovački biskup Mate Uzinić gostovao je u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u dva’ Aleksandra Stankovića.

U svom komentaru odluke Ustavnog suda, koji je odbacio prijedloge da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, biskup Uzinić istaknuo je kako nije čitao presudu već priopćenje Ustavnog suda, ali da se po njemu dobiva dojam da je ‘unaprijed zadana zadaća’.

U samom rješenju postoje kontradikcije – najprije se kaže da je život vrijednost iznad svega, a onda se na drugom mjestu pravo na privatnost stavlja iznad prava na život. Upravo iz tih kontradikcija biskup iščitava da se radilo prema nečijim napucima.

-Znao sam da neće biti doneseno drugačije rješenje. Ustavni sud kaže da je to svjetonazorsko i moralno pitanje. Ja i vi smo potpuno smo različitih svjetonazora, a o pobačaju imamo sličan stav. Time što je Ustavni sud naveo da je pitanje pobačaja svjetonazorsko pitanje, svojoj odluci je dao političku dimenziju – rekao je biskup Uzinić.

Istaknuo je i da kod pitanja abortusa nisu važni stavovi Katoličke crkve, već je bitan odgovor na pitanje ‘od kad se priznaje život’. Rekao je kako vjernici planiraju pozitivnu akciju, a Katolička crkva kao ustanova će im dati načelnu potporu, ali neće sudjelovati. Pitanje abortusa je pitanje za koje biskup smatra da ne može biti tema referenduma, jer, kako je rekao, većina nije ta koja ima pravo odlučiti je li nešto dobro ili zlo.

-Crkva treba obraćati ljude. Kad bi katoličke žene poštivale život od začeća do smrti ovaj problem u Hrvatskoj bi bio puno manji. Uvjeren sam da ni jedna žena nije učinila hotimično abortus, već je na njihove odluke utjecao ili partner ili okolina. Moramo pomoći ženama da budu slobodne, da budu slobodne odlučiti se za život. Ako moj izbor ugrožava život drugog ljudskog bića, onda ne mogu govoriti o slobodi – rekao je biskup Uzinić.

Govoreći o ponovnom zahtjevu Biskupske konferencije za neradnom nedjeljom, biskup Uzinić je rekao kako je nedjelja postoji radi čovjeka, radi obitelji, a ne radi profita te da ‘bismo svi trebali voditi računa o čovjeku’. Rekao je kako postoje službe bez kojih društvo ne može funkcionirati.

-Problematično je da žene koje rade nedjeljom nemaju kome ostaviti svoju djecu, moramo nešto poduzeti – rekao je između ostalog biskup Uzinić.

Izvor: HRT

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist