AktualnoVaše vijesti

UŽAS NA LOPUDU Fekalije se prelijevaju s rive, stabla posječena, igralište zapušteno…

UŽAS NA LOPUDU Fekalije se prelijevaju s rive, stabla posječena, igralište zapušteno...

U 41. Eko patroli koju su naši najmlađi aktivisti učinili jučer na Lopudu, vidjeli su zaista neprimjeren prizor za domaće i turiste. Osim ostalih, kako kažu, komunalnih i ekoloških problema, velik broj stanovnika Lopuda požalio im se na problem kanalizacije.

Prenosimo obavijest Eko Omblića:

-Fekalije su se izlijevajale dva dana prije našeg dolaska na mjesnu rivu. Isto tako su nam se stanovnici požalili kako Lopud taj dan kada smo došli nema vodu, kako u blizini dječjeg igrališta žele napraviti trafostanicu što bi zaista po svim zdrastvenim pravilima trebalo hitno zaustaviti jer blizina trafostaniceizaziva kancerogena oboljenja upravo kod djece. Kažu nam još da za prostor gdje kuglaju (u blizini igrališta ) nisu napravili vrata na ulazu istog nego se prolazi duž cijelog igrališta što je neprimjereno. Pokazali su nam i glavicu iznad Hotela Lafodia kako sada otužno izgleda jer je tu nedavno posječeno dosta stabala i sada je prilično ogoljena! I povijesni Hotel Grand sa svojih 57 palmi, najvećih u Europi, djeluje zapušteno i otužno… Umjesto da se uredi njegov zeleni predprostor s mora, on je godinama zapušten o građen i zarastao u travu u što smo se danas mogli uvjeriti. Šetnica do Šunja bi se mogla ljepše urediti, a kante za smeće češće prazniti! – kažu Omblići te dodaju:

– Sama plaža Šunj je jednim dijelom gradilište te je izgubila onaj romantični štih kakav je prije imala. Mještani nam se žale kako su čuli da će cijelu desnu stranu Šunja gdje je gusta borova šuma izgraditi!Kada smo se vratili sa Šunja , odmah su nas dočekali mještani s izvješćem kako su upravo počele ponavo istjecati fekalije na rivi te da sve teče u more i da se širi smrad. Kontaktirali smo s mještanima Lopuda 112 aisti su nas spojili s Vodovodom koji su rekli da to nije u njihovoj ‘ingerenciji’! – ističu Eko Omblići uz ovo:

Tko je odgovoran i kome se obratiti u Gradu? Gdje su sanitarne službe da spriječe moguću zarazu? Da biste prošli u mjesto Lopud ili na brod Postiru trebate ugaziti preko kanalizacije na rivi, a tek smrad koji se osjeća na ove ljetne vrućine! Užas! Turisti s koferima koji su pored nas prolazili su se zgražali i pitali što to smrdi? Koliko se sjećamo, kanalizacija na Lopudu se već godinama obećava od strane Grada. Evo pronašli smo zadnju izjavu gradonačelnika Vlahušića:

“Na Lopudu je napravljen projekt za kanalizaciju kandidirali smo ga za Hrvatske vode do sezone 2014. bit će gotova kanalizacija na Lopudu i u Šipanskoj luci.“, kazao je Vlahušić.

Već smo zakoračili u 6 mj. 2015 a još se ništa nije učinilo u svezi kanalizacije Lopuda a trebalo se jer ovo omiljeno turističko odredište i izletište treba hitno pomoć Grada Dubrovnika i njegovih institucija. Samo dvije riječi su potrebne: ‘POČNITE ODMAH!’ – zaključuju Eko Omblići.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist