Županija

UZ ZAŠTITARE Dubrovačke socijalne radnike štitit će i detektor metala

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković ovog je petka u Ranjini održala sastanak s predstavnicima socijalnih i drugih ustanova na području Dubrovačko-neretvanske županije. Bili su nazočni svi ravnatelji Centara za socijalnu skrb, predstavnici podružnica i ravnatelji svih ustanova i sustava socijalne skrbi na pordučju Dubrovačko-neretvanske žuapnije, a općenita tema bila je poboljšanje kvalitete sustava socijalne skrbi na području Županije.

-Ministarstvo je osmislilo jedan paket od pet mjera koje su usmjerene poboljšanju kvalitete sustava socijalne skrbi. To smo napravili zbog činjenice da je važno imati jedan dobro ustrojen i optimalan sustav socijalne skrbi koji će prije svega biti usmjeren na dobrobit i kvalitetu našim korisnicima, a to su građani. Znate za nemile događaje koji su se dogodili u Centru za socijalnu skrb u Đakovu. Na neki način, ta je tragedija bila pokretač dubljeg promišljanja potrebe uvođenja sigurnosnih mjera u sustav socijalne skrbi. Jer jedino socijalni radnik koji se osjeća sigurno i zaštićeno može kvalitetno obavljati svoj posao, a kad socijalni radnik kvalitetno i profesionalno obavlja svoj posao onda pruža kvalitetnu uslugu u sustavu i to je nulta točka od koje krećemo – rekla je ministrica.

Prva mjera u navedenom paketu je uvođenje fizičke i tehničke zaštite u sve Centre za socijalnu skrb i sve podružnice centara. To su bile aktivnosti čiji je rok izvršavanja bio 30. rujna ove godine. Također, istaknula je kako će se izmjenama Kaznenog zakona poboljšati uvjeti za socijalne radnike.

-Zaštitu imamo u svim centrima, najmanje jedan od tih oblika ili zaštitar s proširenim ovlastima, fizički ili ručni detektor. U Dubrovniku postoji zaštitarska služba, očekuje se jedino još ugradnja detektora metala i za Opuzen i Metković. Sljedeća važna mjera je davanje statusa službene osobe svim socijalnim radnicima. Trenutno su u tijeku izmjene i dopune Kaznenog zakona u čije odredbe je unesena formulacija da svi socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu socijalne pomoći dobivaju status službene osobe, a to znači da će se sukladno Kaznenom zakonu svaki napad na socijalnog radnika kao službenu osobu tretirati kao kazneno djelo i kao takav će se procesuirati i sankcionirati. Važno je naglasiti da i socijalni i stručni radnik ako kao osoba koja obavlja svoju profesionalnu djelatnost u sustavu socijalne skrbi počini kazneno djelo bit će tretirana kao služnbena osoba. Time povećavamo i odgovornost samih socijalnih radnika i stručnih radnika u sustavu za kvalitetno obavljanje njihovih poslova – naglasila je.

-Sljedeća mjera je usmjerena na preveniranje svakog oblika rizičnog ponašanja i osnaživanje profesije socijalnih i stručnih radnika. Idemo u sustavno stručno usavršavanje kroz cjelovito usavršavanje s pet modula koji su usmjrereni na profesionalne modele osnaživanja, a teme modula vezane su za uspješno rukovođenje i upravljanje stresnim situacijama, nošenje sa stresom, rad s nedobrovoljnim korisnicima, timske kompetencije – govorila je ministrica.

Potrebni radnici
-Vlada ima mjere poticaja po pitanju zapošljavanja. Trenutno radimo veliku analizu sustava i potreba svih kadrovskih centara za socijalnu skrb i svih podružnica. Imamo uredbu zabrane zapošljavanja te vrijedi ‘2 za 1’ – dvoje ljudi odlazi, jedan se zapošljava jer se radi o takvoj službi. No, unatoč tome, dio financijskih sredstava Ministarstvo usmjerava u dodatno zapošljavanje i promptno odgovaramo na situacije koje od centara i podružnica dobijemo – rekla je ministrica. Dodaje kako po pitanju kadrovskih pitanja u Dubrovniku ‘ne možemo reći da imamo 100-tnu popunjenost, ali dobru i zadovoljavajuću imamo’.
-Potrebna je nekolicina radnika u centru na Korčuli, a to ćemo nastojati riješiti. U okviru svojih mogućnosti, ostatak centara dobro funkcionira. Ono što smo danas dobili, a nije informacija samo od Dubrovačko-neretvanske, nego i od ostalih, jest nedostatak kadra na području zdravstva, odnosno medicinskih sredstava. ali nam čak lagano dolazi trend nedostatka socijalnih radnika. Na tome ćemo morati raditi – naglasila je Bedeković. Razgovarali su i o problematici obiteljskog centra te kako će se u dogledno vrijeme osigurati prostorni kapaciteti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. ‘Ova mjera povezana je s osnaživanjem obitelji te se može smatrati europskom’, kaže ministrica.

Pročitajte još

‘UGROŽAVA OBRAZOVNI PROCES’ Dobroslavić poziva na prekid štrajka u Županiji

Dulist

Predstavnici Županije sudjelovali na trećem sastanku projekta WATERCARE

Dulist.hr

Župski načelnik Nardelli primio prvaka Antuna Račića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija