Županija

UZ ZAŠTITARE Dubrovačke socijalne radnike štitit će i detektor metala

UZ ZAŠTITARE Dubrovačke socijalne radnike štitit će i detektor metala

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković ovog je petka u Ranjini održala sastanak s predstavnicima socijalnih i drugih ustanova na području Dubrovačko-neretvanske županije. Bili su nazočni svi ravnatelji Centara za socijalnu skrb, predstavnici podružnica i ravnatelji svih ustanova i sustava socijalne skrbi na pordučju Dubrovačko-neretvanske žuapnije, a općenita tema bila je poboljšanje kvalitete sustava socijalne skrbi na području Županije.

-Ministarstvo je osmislilo jedan paket od pet mjera koje su usmjerene poboljšanju kvalitete sustava socijalne skrbi. To smo napravili zbog činjenice da je važno imati jedan dobro ustrojen i optimalan sustav socijalne skrbi koji će prije svega biti usmjeren na dobrobit i kvalitetu našim korisnicima, a to su građani. Znate za nemile događaje koji su se dogodili u Centru za socijalnu skrb u Đakovu. Na neki način, ta je tragedija bila pokretač dubljeg promišljanja potrebe uvođenja sigurnosnih mjera u sustav socijalne skrbi. Jer jedino socijalni radnik koji se osjeća sigurno i zaštićeno može kvalitetno obavljati svoj posao, a kad socijalni radnik kvalitetno i profesionalno obavlja svoj posao onda pruža kvalitetnu uslugu u sustavu i to je nulta točka od koje krećemo – rekla je ministrica.

Prva mjera u navedenom paketu je uvođenje fizičke i tehničke zaštite u sve Centre za socijalnu skrb i sve podružnice centara. To su bile aktivnosti čiji je rok izvršavanja bio 30. rujna ove godine. Također, istaknula je kako će se izmjenama Kaznenog zakona poboljšati uvjeti za socijalne radnike.

-Zaštitu imamo u svim centrima, najmanje jedan od tih oblika ili zaštitar s proširenim ovlastima, fizički ili ručni detektor. U Dubrovniku postoji zaštitarska služba, očekuje se jedino još ugradnja detektora metala i za Opuzen i Metković. Sljedeća važna mjera je davanje statusa službene osobe svim socijalnim radnicima. Trenutno su u tijeku izmjene i dopune Kaznenog zakona u čije odredbe je unesena formulacija da svi socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu socijalne pomoći dobivaju status službene osobe, a to znači da će se sukladno Kaznenom zakonu svaki napad na socijalnog radnika kao službenu osobu tretirati kao kazneno djelo i kao takav će se procesuirati i sankcionirati. Važno je naglasiti da i socijalni i stručni radnik ako kao osoba koja obavlja svoju profesionalnu djelatnost u sustavu socijalne skrbi počini kazneno djelo bit će tretirana kao služnbena osoba. Time povećavamo i odgovornost samih socijalnih radnika i stručnih radnika u sustavu za kvalitetno obavljanje njihovih poslova – naglasila je.

-Sljedeća mjera je usmjerena na preveniranje svakog oblika rizičnog ponašanja i osnaživanje profesije socijalnih i stručnih radnika. Idemo u sustavno stručno usavršavanje kroz cjelovito usavršavanje s pet modula koji su usmjrereni na profesionalne modele osnaživanja, a teme modula vezane su za uspješno rukovođenje i upravljanje stresnim situacijama, nošenje sa stresom, rad s nedobrovoljnim korisnicima, timske kompetencije – govorila je ministrica.

Potrebni radnici
-Vlada ima mjere poticaja po pitanju zapošljavanja. Trenutno radimo veliku analizu sustava i potreba svih kadrovskih centara za socijalnu skrb i svih podružnica. Imamo uredbu zabrane zapošljavanja te vrijedi ‘2 za 1’ – dvoje ljudi odlazi, jedan se zapošljava jer se radi o takvoj službi. No, unatoč tome, dio financijskih sredstava Ministarstvo usmjerava u dodatno zapošljavanje i promptno odgovaramo na situacije koje od centara i podružnica dobijemo – rekla je ministrica. Dodaje kako po pitanju kadrovskih pitanja u Dubrovniku ‘ne možemo reći da imamo 100-tnu popunjenost, ali dobru i zadovoljavajuću imamo’.
-Potrebna je nekolicina radnika u centru na Korčuli, a to ćemo nastojati riješiti. U okviru svojih mogućnosti, ostatak centara dobro funkcionira. Ono što smo danas dobili, a nije informacija samo od Dubrovačko-neretvanske, nego i od ostalih, jest nedostatak kadra na području zdravstva, odnosno medicinskih sredstava. ali nam čak lagano dolazi trend nedostatka socijalnih radnika. Na tome ćemo morati raditi – naglasila je Bedeković. Razgovarali su i o problematici obiteljskog centra te kako će se u dogledno vrijeme osigurati prostorni kapaciteti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. ‘Ova mjera povezana je s osnaživanjem obitelji te se može smatrati europskom’, kaže ministrica.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist