Grad

UZ PLANOVE GRADA DUBROVNIKA Pročitajte idejno rješenje Denisa Pavele za Čajkoviće!

UZ PLANOVE GRADA DUBROVNIKA Pročitajte idejno rješenje Denisa Pavele za Čajkoviće!

Nakon na cesti u Čajkovićima u kojoj je stradao 12-godišnjak, sve glasnije i glasnije pojavljuju se moguća rješenja za problem ove prometnice. 

Jedno od rješenja ponudio je i Denis Pavela, pročitajte ga u nastavku:

Ukoliko vozilo ne poštuje propisanu brzinu kretanja (konkretno 60 km/h) na semaforu se automatski pali crveno svjetlo, što vozilo prisiljava na zaustavljanje, prethodno upozorivši displeyom vozača.

Isto tako, ovim uređajem bi se regulirao i prelazak pješaka na tom dijelu gdje bi se pritiskom na poziv uključilo zeleno svjetlo za prijelaz pješaka.

Na ovaj način će se značajno povećati razina sigurnosti za sve pješake, a posebno za velik broj školaraca, koji svakodnevno prolaze ovom nerazvrstanom cestom u nadležnosti Grada Dubrovnika.

Postavljanjem semafora s mjeračima brzine taj problem bi trebao biti riješen. Cijena oko 200 tisuća kuna.

A što planira Grad Dubrovnik?

O Čajkovićima smo pisali i u novom, tiskanom izdanju DuLista, a gradsku upravu smo pitali može li se na ovom predjelu ceste postaviti usporivači prometa (tzv. ležeći policajci) ili ne.

– Prema Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama nije dopušteno postavljanje ‘ležećih policajaca’ na glavnim pravcima vozila hitne pomoći – kazali su nam iz Grada Dubrovnika.

Što će se konkretno poduzeti (koje mjere) i kada?

Nadležni upravni odjel za promet stanogradnju i razvojne projekte u rebalansu proračuna koji će biti upućen na iduću sjednicu Gradskog vijeća predvidio je sredstva za postavljanje preventivnog radarskog mjerača brzine (poput primjerice onog u Ulici A. Hebranga) koji vozače upozorava da prilagode brzinu kretanja dopuštenoj, a koja je na području Grada Dubrovnika propisana na 50 km na sat – kazali su nam iz gradske uprave.

Inače, propisana dzovoljena brzina je 60 km/h.

– Dodatno napominjemo da je okviru kontinuiranih radova na podizanju sigurnosti u cestovnom prometu za ovu godinu planirano postavljanje led markera na frekventnim pješačkim prilazima na području Mokošice – zaključuju u odgovoru.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist