GradUrednički izbor

Uz klapsku pjesmu i delicije kraja otvoren dom Udruženja obrtnika Dubrovnik

Uz klapsku pjesmu i delicije kraja otvoren dom Udruženja obrtnika Dubrovnik

– Stara narodna poslovica kaže: ‘Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača’. Tome bi pridodao kuna po kuna ostvaren san, a to je naš dom Udruženja obrtnika Dubrovnika u Atlant centru. San o vlastitom poslovnom prostoru koji se provlači već desetljeće počeo se realizirati u zimu 2007. kad je Upravni odbor jednoglasno usvojio inicijativu da svi obrtnici kroz članarinu mjesečno odvoje pet kuna kako bi se jednog dana on mogao kupiti. Vrijeme je prolazilo, a svake godine se s nestrpljenjem čekao izvještaj koliko novaca imamo na računu. Tko čeka, taj i dočeka pa smo i mi ovaj svečani dan – poručio je pred mnogobrojnim visokim uzvanicima i kolegama predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Zlatko Begušić u petak prilikom otvorenja njihovog novog doma na adresi Ulica dr. Ante Starčevića 24.

Ovom trenutku prethodovao je dug i mukotrpan put od tijesne te neugledne sobice u Ul. sv. Dominika u socijalizmu kada su bili marginalizirani u društvu, objasnio je Begušić, preko prostora na Širokoj i Getaldićevoj ulici gdje su plaćali najam.

– Od vremena slavne i mudre, nikad pokorene Dubrovačke Republike koja je temeljena na obrtništvu, pomorstvu i trgovini pa do danas, obrtnici su bili stup i temelj društva. Čvrst i žilav, preživljavajući turbulencije te opstajući usprkos svemu. Danas Udruženje broji preko dvije tisuće članova i obuhvaća teritorij bivše Općine Dubrovnik od Prevlake do Orebića. Nepotrebno je isticati da taj sav teritorij nema značajnu industrijsku djelatnost i kako obrtnici koji tu djeluju čine kičmu Dubrovnika kao i Županije dubrovačko-neretvanske – zaključio je predsjednik Udruženja nadodavši kako osobitu zahvalnost za ostvaren san uz državni, županijski i gradski aparat duguju svojim bivšim članovima, ponaosob gosparu Borisu Filičiću koji je uopće začetnik ideje doma te meštru Mihu Hendiću, konkretno Begušićevom prethodniku.

Grad Dubrovnik godinama izdvaja sredstva, osobito za poticanje tradicijskih obrta kako bi opstali u povijesnoj jezgri. Pojedini nisu bili, nažalost, u mogućnosti pratiti financijske trendove, a kako njihov gubitak unutar zidina ujedno znači gubitak identiteta Grada, ovim povodom gradonačelnik Mato Franković najavio je nastavak značajnih ulaganja.

– Grad Dubrovnik kao gospodar svojih prostora znao je uvijek prepoznati koliko su bitni obrtnici. Oni nisu samo i ne smiju biti jedini izvor financiranja gradskog proračuna već dio. Istovremeno, Grad kroz svoju politiku mora poticati i prepoznavati sve obrtnike, posebno one dubrovačke te s njima razvijati dijalog i suživot. Već punih dvije godine sve bitne odluke donosimo tako da prethodno razgovaramo. Nekad i pogriješimo, sjednemo za stol i ispravimo. Želio bi se Udruženju zahvaliti na partnerskom odnosu koji je iznjedrio brojne dokumente koji su danas na snazi ili će biti u idućoj godini. Cilj nam je zaštiti svoje obrtništvo i to ćemo uistinu raditi u budućnosti. Posebno nas raduje činjenica da su obrtnici konačno dobili reprezentativni prostor gdje će se moći sastajati, održavati radionice, svjetovati se i postizati jedinstvo – rekao je Franković.

Prigodnim govorom prisutnima se obratio i župan Nikola Dobroslavić. Čestitavši na postignutom uspjeh, naglasio je kako i dubrovačko-neretvansko udruženje obrtnika ima svoj dom koji je kupljen zahvaljujući akciji taksista. Upravo je ta sinergija znanja i volje, istaknuo je Dobroslavić, ono što čini naše gospodarstvo produktivnim, a na što se kratko osvrnuo Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

– O životu svake obitelji najvažniji je trenutak kad stvara svoj dom. Obrtnici Dubrovnika su to danas napravili. Stvorili su kuću gdje će mnogi oni koji žele otvoriti obrt dobiti savjet jer da je lako biti obrtnik to bi bio svatko. Ustvari to i nije zanimanje. Biti obrtnik je odluka hrabrih ljudi koji su spremni izložiti sebe i svoje najbliže, usluge i proizvod tržištu, često s rizikom hoće li uspjeti ili ne. To je ono što nas razlikuje od ostalih jer kada sa svojim proizvodom želiš pronaći svoje mjesto pod suncem, shvatiš koliko je teško, ali i vrijedno. Taj sjaj u oku obrtnika je pamtljiv usprkos svim nedaćama. U našoj prirodi nije odustajanje i to je ono što me veseli. Čak dugih 12 godina je trebalo da bi mi danas bili ovdje. Upućujem iskrenu čestitku svima onima koji su u prošlosti čuvali obrtništvo, govorili u ime onih koji su im dali povjerenje, kucali na vrata grada, županije ili ministarstva jer su željeli uspjeh ne za sebe već svih onih koji su žele raditi, plasirati svoj proizvod i, naravno, ga naplatiti – kazao je Ranogajec.

U sjećanje na ovaj važan događaj Ranogajec je Begušiću darovao grafiku Obrtničkog doma u Zagrebu, a čitavu atmosferu dodatno je oplemenila pjesma Klape Ragusa Vecchia te tratamenat na kojem su poslužene delicije dubrovačkih proizvođača.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist