Aktualno

UZ EU SREDSTVA ‘Konavoski Dvori’ postaju prvi hrvatski zeleni restoran

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prepoznalo je važnost projekta zelenog restorana Konavoski dvori, smještenog u sklopu mlinica na rijeci Ljutoj i kroz Europski fond za regionalni razvoj odobrilo sufinanciranje projekta Esculap-Teo ‘Energetska obnova restorana Konavoski dvori’ kojim će se obnoviti ovojnica zgrade te će se postojeća, zastarjela tehnološka rješenja zamijeniti novim, energetski učinkovitijima, kao i uvesti novi sustavi koji koriste obnovljive izvore energije.

Početnu viziju zelenog restorana Konavoski dvori osmislila je i koordinirala arhitektica Lea Đurović Ruso sa svojim timom iz arhitektonskog ureda PROTO-ARCH.

Ovaj će projekt restoranu Konavoski dvori omogućiti da postane prvi zeleni restoran u Hrvatskoj, a upotreba obnovljivih izvora energije (voda, sunce, zrak) i poslovanje restorana kroz cijelu godinu što dosad nije bilo moguće. Sve navedeno dodatno će povećati svijest gostiju i građana o značaju tog prostora kao dijela kulturne i prirodne baštine Konavala i o ulozi Konavoskih dvora u turističkoj promociji Hrvatske i dubrovačkog kraja.

Realizacijom i sufinanciranjem ovog projekta Esculap-Teo je još jedanput pomaknuo granice rada i poslovanja u ugostiteljstvu te uz pomoć Europske Unije i europskih fondova pokazao kako je ključ poslovanja pametno i održivo upravljanje resursima. Ukupna je neto vrijednost projekta 5.202.668,23 kuna, a iznos bespovratnih sredstava iz EU fondova 3.648.806,87 kuna.

CILJEVI I OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA

Svrha je projekta smanjiti potrošnju energije za 52,79 posto (u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta) ugostiteljskog objekta, restorana Konavoski dvori, i povećati udio korištenja obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji energije za 27.371,08 kWh te tako doprinijeti povećanju konkurentnosti društva ESCULAP-TEO d.o.o. i rastu učinkovitog korištenja energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina), a samim time i rastu konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva RH.

Pročitajte još

ANTE VLAŠIĆ ‘Nema svrhe smanjivati javnu površinu samo da bi je se smanjilo’

Dulist

Franković smanjuje javne površine za zakup, a ugostiteljima nudi ugovore na pet godina

Andrea Falkoni Račić

PRAVI SPECIJALITETI Evo što vas očekuje u nastavku Good Food Festivala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija