Sport

UZ BOK SVJETSKIH VICEPRVAKA Boškoviću dodijeljena godišnja nagrada Franjo Bučar

UZ BOK SVJETSKIH VICEPRVAKA Boškoviću dodijeljena godišnja nagrada Franjo Bučar

U Hrvatskome saboru danas su svečano dodijeljene Državne nagrade za sport Franjo Bučar za 2018. godinu.

Najviše je to priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj, odnosno za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće.

Nagradu za životno djelo dobili su Vladimir Janković, Milka Babović te posthumno Mate Parlov, a godišnje nagrade dodijeljene su, među ostali, dubrovačkom, sad već umirovljenom, vaterpolistu Mihu Boškoviću. Prestižna nagrada otišla je i u ruke hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića, najboljeg nogometaša svijeta prema izboru FIFA-e, UEFA-e i Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. – Luke Modrića i čitavoj Hrvatskoj muškoj nogometnoj reprezentaciji.

Prvotno Jugaš, Miho Bošković nastupio je za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju 63 puta. Debitirao je na Svjetskom prvenstvu u Montrealu 2005. S Jugom osvojio je naslov prvaka Europe 2006., Europski superkup, nekoliko naslova državnog prvaka i nacionalnih kupova. Osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu 2007. Odigrao je briljantno u polufinalu SP. Najbolji je europski vaterpolist u izboru Europske plivačke organizacije (LEN) za 2007. i 2012. godinu. Nakon diplomiranja na Umjetničkoj akademiji u Splitu radi kao nastavnik glazbene umjetnosti u Gimnaziji Dubrovnik.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji je na svečanosti uručio nagrade za životno djelo, svim dobitnicima državnih nagrada čestitao je na svemu što su učinili za hrvatski sport.

– Ovo što smo doživjeli u 2018. godini, narod veličine hrvatskog naroda, mislim da u sportskoj povijesti nije doživio, da smo u dva gotovo najelitnija sporta, nogometu i tenisu, drugi u nogometu i prvi u tenisu, to je zaista fenomen, to je čudo. Kada još pribrojimo sve one druge rezultate u kolektivnim sportovima, kao i pojedinačne rezultate naših sportaša, naših paraolimpijaca, zaista moramo biti ponosni i svjesni onoga što činimo i što u sportu jesmo – istaknuo je Jandroković.

Svečanoj dodjeli Državnih nagrada za sport „Franjo Bučar“, uz predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, prisustvovali su potpredsjednik Vlade RH, ministar obrane i izaslanik predsjednika Vlade Damir Krstičević, savjetnik za zdravstvo i sport i izaslanik Predsjednice Republike Tomislav Madžar, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport Krešimir Šamija, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Nakić te brojni drugi uzvanici.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist