Kultura

UZ 90. OBLJETNICU Majstorske radionice za učenike Umjetničke škole

UZ 90. OBLJETNICU Majstorske radionice za učenike Umjetničke škole

S ciljem ulaganja u budućnost i razvoj potencijala mladih dubrovačkih glazbenika, a povodom proslave 90 godina djelovanja Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Dubrovačke ljetne igre u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung organziraju ovaj tjedan majstorske radionice u Umjetničkoj školi.

Voditelji majstorskih radionica su ugledni mađarski profesor violončela i komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti Ištvan Varga i nagrađivani mladi ukrajinski violinist Aleksey Semenenko, koji je za nastup s pijanisticom Innom Firsovom u sklopu glazbenog programa 67. Igara dobio nagradu Orlando. Ruska pijanistica Firsova i dubrovački pijanist Alberto Frka korepetitori su na radionicama. Završni koncert polaznika majstorskih radionica održat će se u nedjelju, 31. ožujka u 18 sati u ljetnikovcu Bunić – Kaboga.

Dubrovačke ljetne igre već su prošlog ljeta u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung organizirale tri majstorske radionice za mlade glazbenike iz hrvatske i međunarodne zajednice, a vodili su ih glazbenici svjetskog glasa – violinist Stefan Milenković, tenor Krešimir Špicer i pijanistica Maria João Pires, a u nastavku suradnje Igara i zaklade Caboga Stiftung, u ljetnikovcu Bunić – Kaboga nastupit će ansambl New Trinity Baroque  4. svibnja, dok će Zagrebački gitaristički kvartet i glumac Duško Modrinić 18. svibnja tamo izvesti program Bersa i suvremenici. Prijevoz će biti organiziran i uključen u cijenu ulaznica koje će se uskoro naći u prodaji.

Priznat kao jedan od najboljih ansambala za ranu glazbu u Sjedinjenim Američkim Državama, New Trinity Baroque osnovan je 1998. godine u Londonu, te je prateći svog osnivača Predraga Gostu do nedavno bio baziran u Atlanti, dok je posljednjih godina sve aktivniji i na našim prostorima. Ansambl svira na povijesnim instrumentima, a okuplja međunarodne umjetnike iz različitih krajeva svijeta.

Zagrebački gitaristički kvartet nastao je 1990. godine kada je profesor Ante Čagalj, vrstan gitaristički pedagog i umjetnički voditelj, okupio svoje ponajbolje učenike. Danas Kvartet čine Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac. Intenzivno nastupaju u trideset zemalja na četiri kontinenta – SAD, Kanada, Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati – te u brojnim europskim prijestolnicama kao što su London, Pariz, Barcelona, Rim, Milano, Firenca, Stockholm, Kopenhagen, Bruxelles, Prag, Bratislava, Beč, Graz, Ljubljana, Sarajevo i dr., a uspjeh su ostvarili i na nekoliko prestižnih međunarodnih natjecanja, a na trima od njih bio je apsolutni pobjednik: osvojio je prve nagrade u Tortoni (Italija, 1996.) i Viareggiu (Italija, 1998.) te Grand Prix u Przemyślu (Poljska, 1998.).

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist