Grad

UZ 700. OBLJETNICU Pokušaj nacionalizacije ljekarne Male braće

UZ 700. OBLJETNICU Pokušaj nacionalizacije ljekarne Male braće

Franjevci samostana Male braće vodili su ljekarnu u Dubrovniku duže od šest stoljeća. Održali su se na tom poslu, iako su tijekom vremena morali svladavati različite poteškoće koje su se pojavljivale.

Veliki broj ljekarnika, zahvaljujući tradiciji i nesebičnom prenošenju znanja i umijeća s generacije na generaciju, specijaliziralo se do te mjere da se za neke od njih s pravom govorilo da su glasoviti ljekarnici. Nad ljekarnom je međutim upravu preuzela Narodna Republika Hrvatska 1947. godine, kada je franjevcima oduzela ‘ovlaštenje za držanje realne ljekarne’.

Nakon toga Narodna apoteka br. 4 Dubrovnik sklapala je sa samostanom ugovor prema kojem mu je plaćala simboličnu mjesečnu najamninu za korištenje ljekarne. Državi to očito nije bilo dosta, pa je N. O. Općine – odjel za financije u Dubrovniku 23. studenog 1960. Komisiji za nacionalizaciju uputio zahtjev za utvrđivanje nacionalizacije apoteke i laboratorija. A prijava radi utvrđivanja nacionalizacije, kako u tom dokumentu navodi Savo Kotur v.d. načelnika, podnesena je 12. lipnja 1959. Protiv tog zahtjeva samostan je 10. prosinca 1960. podnio prigovor, u kojem se ističe kako je riječ o ‘jedinstvenoj i nerazdvojnoj građevinskoj cjelini u okviru samostana, da nije moguće izvršiti izoliranje rečenih prostorija’. Narodni odbor Općine Dubrovnik je zato 17. siječnja 1961. Komisiji za nacionalizaciju poslao izjavu o povlačenju zahtjeva za nacionalizacijom prostorija ljekarne. Isti odbor obavijestio je 10. ožujka 1961. Narodnu apoteku Dubrovnik, kako se zahtjev za nacionalizacijom neće podnositi, te da se zakupnina plaća samostanu. Tako je propao pokušaj nacionalizacije ljekarne, pa je Narodna apoteka Dubrovnik i dalje plaćala samostanu najamninu.

S uspostavom Hrvatske države 1991., uhodani uzajamni odnosi između samostana i Zdravstvene ustanove ljekarna ‘Dubrovnik’ jednostavno su nastavljeni onako kako su naslijeđeni po aktima bivše države. Napravljen je samo novi ugovor o iznajmljivanju prostora i opreme ljekarne. Svake godine ugovor se produžuje potpisivanjem novog aneksa ugovora.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist