Grad

“UVOD ZA PONEDJELJAK” Vlahušić DPDS usporedio s iluminatima

Andro Vlahušić

Uoči tematske sjednice Gradskog vijeća o odnosu Grada Dubrovnika i DPDS-a zakazane u ponedjeljak, gradonačelnik Andro Vlahušić iskoristio je još jednu priliku da iznese svoj stav o toj temi.

– Bitna poruka jest: stavite se u kožu gradonačelnika, u zakonsku ulogu 25 gradskih vijećnika. Zidine su najvrijednija imovina kojom Grad Dubrovnik raspolaže. Vlasnik zidina su sto posto građani kroz predstavničko tijelo, i nitko drugi. Zidine su dane udruzi građana na upravljanje u vrijeme kad nije postojalo društveno i privatno. U vremenu nakon toga više nema šireg društvenog interesa, već javno vlasništvo Grada Dubrovnika. Ako smo mi vlasnici, bi li se tako odnosili prema imovini? Bi li nekoj privatnoj udruzi povjerili vrlo komercijalnu imovinu grada? Pitat ću u ponedjeljak to pitanje sve vijećnike: Gospodo, vaše je, što bi vi napravili? – kazao je Vlahušić.

Prikazao je i prezentaciju na temu komercijalizacije te se upitao zašto građani koji su vlasnici zidina ulaz plaćaju 30 kuna.
– Zašto plaćaju, ako je njihovo? A mogu besplatno ući u muzeje. Je li komercijalizacija ili ne ako građani plaćaju ulaznice? DPDS iznajmljuje prostore na zidinama. Je li to Nikolica Bona ili Benedikt Kotruljević? Možda naplaćuju građanima ulaznice kako siromašni građani ne bi vidjeli da izdaju, komercijaliziraju zidine. Kad bi bilo besplatno, tada bi i građani mediji mogli tamo otići i vidjeti da tamo stvarno postoje restorani, kafići, suveniri, oni koji rade na crno. Zašto ih puštaju da rade na crno? Da siromašni ne bi vidjeli kako se iznajmljuje, ili su neki plaćeni za to – istaknuo je Vlahušić, dodavši kako je Grad Dubrovnik odlučio da zidine budu dio muzeja Grada Dubrovnika. Time bi na zidinama bilo samo ono što je već u drugim muzejima, a i prihod bi bio oslobođen poreza.

– Zanimljivo je pročitati kako jedna ugledna bivša ministrica mene napada, a u isto vrijeme član njene obitelji koristi zidine. Može li se to dovesti u korelaciji? Možda da, možda ne, ali je zanimljivo kako, kad imate vlastiti prihod, odjednom mijenjate stavove – dodao je Vlahušić.

Objasnio je kako je iz vlasničkih knjiga provao vidjeti što sve DPDS ima u imovini.
– Ostali smo iznenađeni kako se DPDS uknjižio kao vlasnik. U Velikoj Britaniji fondacije koje skrbe o spomenicima najveći dio prikupi iz džepova članova. I svoj novac ulažu, a trećinu dobiju od prodaje. A u Dubrovniku DPDS niti lipe ne prikupi vlastitim sredstvima. Nijedna donacija, jedini prihod je od imovine Grada. I tim prihodom se uknjižava na imovinu Grada Dubrovnika. Pitat ću i vijećnike, i akademika Vekarića, je li Republika dala nešto svoje na upravljanje, a da se ta udruga uknjižila na vlasništvo te države. Bi li to Republika dozvolila? Zašto je to dobro? Da privatna udruga bude vlasnik kuće na zidinama, ispred Dvora, na Gundulićevoj poljani, na arheološkom nalazištu u gradskoj jezgri? Pa tko je dopustio da jedna zaklada, koristeći imovinu države, uknjiži vlasništvo na sebe? Je li to pokušaj političkog stava, kojeg je izrekao Denis Orlić u društvu ministrice kulture: „Mi nemamo povjerenja ni u Vladu ni u Gradsko vijeće, da može dobro upravljati baštinom grada Dubrovnika“. Tko su to ‘mi’, ti prosvijetljeni koji se imaju pravo uknjižiti?- zapitao se gradonačelnik.

– Rekli smo da smo spremni pomagati susjednim općinama, ali ne i kupovati imovinu. DPDS se uknjižio na stonske zidine, Knežev dvor u Slanome, Sokol-kulu kao vlasništvo. Nisu pitali Gradsko vijeće smiju li to napraviti. Hoće li ijedan gradski vijećnik reći da je suglasan da drugi kupuje u Stonu i knjiži na sebe? – dodao je Vlahušić.

Vlahušić je izrazio zadovoljstvo što je velik broj vijećnika potaknulo temu zidina, istaknuo kako na sjednici očekuje visok stupanj suglasja vijećnika te dodao kako cijeni napor KLGB Srđ je Grad, koji će nastupiti sa svojim prijedlogom, a koji je po gradonačelniku ‘značajno evoluirala u stavovima’.

– Slažem se s njihovim stavom da je DPDS prevrijedna institucija koju treba poštivati. Također i da u odboru trebaju biti zastupljeni svi iz Gradskog vijeća, moj prijedlog je sedam članova. Podržavam i da prihod od imovine pripada Gradu Dubrovniku, jer je i Vlada RH donijela zakon koji omogućuje da cijeli prihod pripadne lokalnoj samoupravi i da se ne plaća PDV. Sve ostalo su modaliteti koji se razlikuju u detaljima, a slični su inicijativi mene i Nika Bulića u našem pismu Društvu. Nisam za to da netko drugi umjesto nas prikuplja novac – kazao je Vlahušić.

Dodao je kako se novac smije trošiti samo u javnu imovinu, jer dok Grad prihod od baštine troši u cijelosti u baštinu u vlasništvu Grada, DPDS troši na privatnu baštinu, spomenuvši kuću Peko.

– Mi kupujemo ljetnikovce Bosdari, a ne obnavljamo za drugoga. Ne smije se ulagati u vlasništvo privatnih vlasnika, ako nema javnog interesa. Zašto se neki upinju dokazati da je dobro dati privatnicima? Ja tu ne vidim javni interes – izjavio je Vlahušić.

Istaknuo je kako će Grad platiti Srpskoj pravoslavnoj crkvi za korištenje prostora Knjižnice dva milijuna kuna. Iznenadio se što Zavod za obnovu nema niti jedan projekt obnove javne baštine ni nakon 25 godina od osnutka. Na kraju se još jednom vratio na DPDS:

– Zašto imate 21 milijuna kuna, a držite smeće pod mostom od Pila? Dobili su nalog komunalaca da se to ukloni. Ovdje prozivam i tajnika DPDS-a Nika Kapetanića, savjetnika u Sanitatu, je li to stanje sanitarno ispravno? – kazao je Vlahušić, dodavši:

– Tko su to ‘mi koji ne vjerujemo Vladi i Gradskom vijeću’? Iluminata možda ima, ali nikad nisu imali realnu moć.

Nakon gotovo 40 minuta monologa, Vlahušić je znakovito zaključio: Ovo je tek uvod za ponedjeljak.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist