Grad

Usvojene mjere za manje gužve; u Gradu ne smije biti više od 4 tisuće kruzeraša odjednom

Usvojene mjere za manje gužve; u Gradu ne smije biti više od 4 tisuće kruzeraša odjednom

O smanjenju gužvi tijekom vršnih opterećenja, posebno krajem tjedna razgovarao je danas gradonačelnik Mato Franković sa svim relevantnim nadležnim službama. Doneseno je i nekoliko zaključaka.

Naime, kako javljaju iz Grada Dubrovnika, Lučka uprava Dubrovnik će, kako bi se smanjio pritisak na plato Pila u danima s najviše dolazaka, 12 ticanja brodova kompanije „Costa Crociere SpA“ do kraja sezone premjestiti na sidrište ispred Lokruma.

Nadalje, Lučka uprava će u jednom intervalu dozvoljavati odlazak devet autobusa za shuttle prijevoz gostiju prema Pilama te nakon toga uzimati pauze od po 10 minuta prije nego se prema Pilama uputi druga grupa autobusa.
Kao dodatna mjera u svrhu rasterećenja Pila, dogovoreno je i da će se dio izletničkih autobusa preusmjeravati na Ploče.

Sve navedene mjere odnose se na dane četvrtak, petak i subotu, a nadzirat će se u suradnji nadležnog odjela Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Službe prometnog redarstva i tvrtke Sanitat.

Gradonačelnik Franković ovom je prilikom rekao da su iznesene mjere primjenjive odmah, ali i da je dugoročni cilj Grada Dubrovnika osigurati da u jednom trenutku unutar zidina ne bude više od 4.000 gostiju s brodova na kružnim putovanjima te da se to može postići boljim planiranjem i disperzijom termina dolazaka brodova. Stoga će prema Lučkoj upravi Dubrovnik zauzeti čvrst stav da se prilikom sklapanja novih ugovora za 2019. godinu prema tome i ravnaju.

Ustvrdio je i kako Grad Dubrovnik ne pravi razliku između gostiju u hotelskom i privatnom smještaju, izletnika i gostiju s brodova na kružnim putovanjima niti želi preferirati jednu grupu posjetitelja nauštrb drugih, ali da treba voditi računa o razini kvalitete ukupne turističke usluge te da iznad uspješnog privređivanja mora postojati jasno definiran interes Grada Dubrovnika i njegovih građana i da se tom mišlju treba voditi.

Na sastanku su bili gradonačelnik u društvu svojih zamjenica Jelke Tepšić i Orlande Tokić te savjetnika za more i priobalje Pera Kulaša te predstavnici nadležnih gradskih službi i upravnih odjela, Turističke zajednice Grada Dubrovnika, tvrtke Sanitat, Lučke uprave Dubrovnik, Županijske lučke uprave i Postaje prometne policije Dubrovnik.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist