Županija

USVOJENA ŽALBA STRABAGA Grci ipak neće graditi pristupnu cestu za Pelješki most?

Pelješki most

Ova odluka će još više odgoditi početak gradnje, čiji završetak već sada kasni čak šest mjeseci

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odabir grčke tvrtke J&P Avax iz Grčke za izvođača radova prve dionice pelješke ceste Duboka – Sparagovići te će Hrvatske ceste kao investitor ponovo morati razmotriti ponudu ove tvrtke, ali i ponude austrijskog Strabaga i grčkog Aktora, piše Jutarnji.hr

Upravo se Strabag žalio na odabir Hrvatskih cesta te mu je žalba usvojena. Žalbu na ovu odluku podnijela je i grčka tvrtka Aktor, no ona je još ranije odbijena jer je žalitelj umjesto potrebnih 100 tisuća kuna za troškove žalbe uplati 270 kuna manje.

Strabag je u svojoj žalbi naveo kako Avax u svojoj ponudi nije naveo da postoji profesionalni propust u radu tvrtke zbog kojeg bi mogli biti isključeni s natječaja. Naime, ova tvrtka u Grčkoj je kažnjena zbog udruživanja u kartel te je priznala krivnju i nagodila se oko visine kazne. Strabag je u žalbi naveo da je Hrvatskim cestama ta informacija morala biti poznata te su kao dokaz podastrijeli tekstove s nekoliko grčkih portala i priopćenje grčkog Povjerenstva za zaštitu tržišnog natjecanja.

U svom očitovanju Hrvatske ceste su navele ‘da je općepoznata činjenica da novine i portali objavljuju senzacionalističke članke radi čitanosti’ pa se to ne može uzeti kao dokaz. Također navode da nisu utvrdili profesionalni propust kod ponuditelja jer nisu imali dokaza za to, niti su imali razloga posumnjati u integritet grčkog ponuditelja. No, DKOM je takvo obrazloženje odbacio i prihvatio ono Strabaga, kojem će Hrvatske ceste morati nadoknaditi 100 tisuća kuna žalbenog postupka.

Ova odluka DKOM-a dodatno će produljiti agoniju izbora izvođača radova na ovoj dionici ceste koja je počela još u lipnju 2018. godine, kada su otvorene ponude.

Grčka kompanija obvezala se da će 12,8 kilometara ceste sagraditi u roku od 33 mjeseca za 469,9 milijuna kuna bez PDV-a. Cesta bi spajala Jadransku magistralu s Pelješkim mostom, a od mosta bi se spuštala na Pelješac. Ova odluka DKOM-a još će više odgoditi početak gradnje ove dionice pelješke ceste, čiji završetak već sada kasni za završetkom gradnje mosta čak šest mjeseci, a izvođač još nije ni odabran. Za drugu dionicu ceste Sparagovići – Doli tek su nedavno otvorene ponude i sada se razmatraju.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist