Koronavirus u HrvatskojPolitika

USVOJENE MJERE Grad subvencionira podstanarstvo s 1500 kuna, Franković pozvao najmodavce da smanje rentu

USVOJENE MJERE Grad subvencionira podstanarstvo s 1500 kuna, Franković pozvao najmodavce da smanje rentu

Počela je online sjednica Gradskog vijeća, a predsjednik vijeća Marko Potrebica istaknuo je kako je postignut kvorum te naglasio kako je vijećnica SDP-a Tatjana Šimac Bonačić predložila nadopunu dnevnog reda, među ostalim, točkom za oslobađanje roditelja posvojitelja od plaćanja produženog boravka. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je to odličan prijedlog, ali da nema potrebe za nadopunom dnevnog reda jer je ta točka već dio pravilnika te se roditeljima neće naplaćivati dnevni boravak pogotovo kada ga dijete opravdano ne koristi.

Jadran Barač (SDP) predložio je o izmjenu odluke o komunalnoj naknadi te o spomeničkoj renti.

-Odlukom o obustavi plaćanja spomeničke rente obveza ne nastaje od 20. ožujka do 20. svibnja 2020. što znači da se u tom razdoblju ona neće naplaćivati na razini cijele Hrvatske. Nije u ingerenciji Grada da to promijeni. Nakon 1. lipnja situacija će biti financijski puno jasnija te će Grad predstaviti i nove mjere. U ovom trenutku naš su prioritet građani koji su ostali bez primanja, pomoć bolnici u borbi protiv koronavirusa i pomoć gospodarstvenicima. Što se tiče komunalne naknade, ne možemo je skroz ukinuti već smo je smanjili za 15 psoto. Dodatna smanjenja dovela bi nas do toga da ne možemo pomagati gospodarstvenicima. Moramo voditi računa o likivdnosti Grada – rekao je gradonačelnik Franković.

Prijedlog Jadrana Barača o komunanoj naknadi i spomeničkoj renti nije prihvaćen većinom glasova, kao ni prijedlog Tatjane Šimac Bonačić o oslobađanju plaćanja usluga programa produženog boravka. Vijećnici su prihvatili dnevni red.

Prva točka dnevnog reda je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

-Nametnula se potreba izmjene proračuna zbog koronavirusa kako bi se provele mjere pomoći građanima i gospodarstvenicima. Preraspodjeljuje se rashodovna stanja,  1,3 milijun kuna će biti manji rashodi za plaće, subvencije se uvećavaju za 2,8 milijuna kuna. Posebne naknade na temelju osiguranja u iznosu od 6,8 milijuna se uvećavaju dok se ostali rashodi umanjuju. Radi se o rebalansu proračuna koji isključivo prati mjere kojima želimo pomoći. Veliki pravi rebalans koji će ići u smjeru restrikcija it će u svibnju i tada ćemo raspodijeliti višak prihoda. Trenutne preraspodjele se isključivo odnose na one koje za cilj imaju pomoć goapodarstvu i sugrađanima – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Prijedlog usvojen s 20 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim.

Druga točka je Prijedlog odluke o dopuni Odluke o naknadama predsjedniku, zamjenicima predsjednika i članovima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Potrebica je zahvalio vijećnicima koji su javno podržali inicijativu.

-Ukida se isplata sredstava za travanj, svibanj i lipanj – pojasnio je Franković, a vjećnici su je jednoglasno usvojili.

Treću točku Prijedlog odluke o dopuni Odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika vijećnici su prihvatili također jednoglasno, a Franković je naglasio kako je se ukida od travnja do lipnja.

Četvrta točka je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika iz radnog odnosa za 10 posto.

-Vidim da su se neki drugi čelnici gradova odrekli korištenja službenog automobila. Nikad nisam koristio službeni automobil. Od početka sam se mandata odrekao toga i od početka štedimo na tom dijelu – rekao je gradonačelnik.

S 21 glasom za i jednim protiv prijedlog je usvojen.

Peta točka je Prijedlog odluke o dodjeli subvencija za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području Grada Dubrovnika. Dostavljen je amandman HNS-a i nezavisnih vijećnika te amandman Nikše Selmanija. Marina Vučković Matić je dostavila prijedlog amandmana izvan vremenskog rok, ali je predložila da gradonačelnik predloži kao svoj amandman i intervenira u tekst prijedloga odluke.

Naime, Vučković Matić je predložila naime sljedeće: S obzirom da ovjera ugovora javnog bilježnika nije zakonska obveza jer dio gospodarstvenika nije u mogućnosti ispuniti taj zahtjev, bez obzira što imaju dugogodišnje ugovore o najmu, postavljaju pitanje zašto Grad traži od njih da ispune zahtjev koji nije zakonska obveza jer ne utječe na valjanost njihova najma te je ako takav valjan dokaz potraživanja od strane najmoprimca na sudu u slučaju spora? Smatram da bi bila velika šteta, da zbog neimanja jednog pečata, veliki dio gospodarstvenika izgubi pravo na ovu subvenciju.

-Ovom odlukom pomažemo svim poduzetnicima, malim obrtnicima prilikom plaćanja najma, obzirom da su isti mjerama onemogućeni u svojim redovnim gospodarskim djelatnostima. Korisnici subvencije su gospodarski subjekti koji obavljaju registriranu gospodarsku djelatnost i imaju sjedište u Dubrovniku. Ne odnose se na subjekte koji imaju sklopljene ugovore o najmu prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika, kao ni na gospodarske subjekte koji koriste javne površine Grada Dubrovnika. Iznos subvencije iznosi do maksimalno 2500 kuna mjesečno, odnosi se na travanj, svibanj i lipanj 2020.godine. Jedan subjekt može ostvariti pravo na samo jednu subvenciju mjesečno, bez obzira na borj poslovnih prostora koje ima u najmu – rekao je. Gradonačelnik je prihvatio u cijelosti HNS-ov amandman, a također je prijedlog amandmana Vučković Matić prihvatio i stavio kao svoj.

-U članku 8. uz popunjenu prijavnicu traži dostava neovjerenog preslika važećeg ugovora o najmu poslovg prostora ovjerenog kod javnog bilježnika, mijenja se s obzirom da ovjera ugovora o najmu kod javnog bilježnika nije zakonska obveza. Dovoljno je da je ugovor ovjeren od strane najmodavca potpisom i pečatom. I taj se prijedlog HNS-a prihvaća – rekao je gradonačelnik. Amandman ‘Srđ je Grad’ gradonačelnik je u cijelosti prihvatio.

Točka je usvojena jednoglasno.

Šesta točka je Prijedlog odluke o dopuni Odluke o reklamiranju na području Grada Dubrovnika.

-Zbog izvanrednih okolnosti obveznici se oslobađaju plaćanja naknade u travnju, svibnju i lipnju – rekao je Franković.

Sedma točka je Prijedlog odluke o privremenoj novčanoj pomoći. Dostavljen je i amandman Tatjane Šimac Bonačić.

-Odluka o privremenoj novčanoj pomoći vrijedi za samca i kućanstvo, za travanj, svibanj i lipan i to pomoć za samca u iznosu od 1500 kuna, a za kućanstvo 3000 kuna. Ovim želimo pomoći svima koji su ostali bez prihoda, a kako bi mogli podmirivati obveze – naglasio je Franković.

-Odluka o privremenoj pomoći uklopila se u niz mjera Vlade RH – istaknuo je i dodao kako ne uvažava amandman Tatjane Šimac Bonačić. Amandman nije prihvaćen od strane vijećnika. Prijedlog odluke o privremenoj novčanoj pomoći je prihvaćen.

Osma točka je Prijedlog odluke o oslobađanja plaćanja cijene usluge korištenja vrtićkih usluga.

-Oslobađanje od plaćanja se odnosi na razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja. Ako i budu radili vrtići, svejedno se neće plaćati – rekao je gradonačelnik.

Točka je usvojena jednoglasno.

Deveta točka Dnevnog reda je Prijedlog odluke o stjecanju prava na subvenciju troškova najma stana korisnicima privremene pomoći. Podneseni su amandmani. HNS predlaže da se većem broju građana omogući korištenje ove mjere. Tatjana Šimac Bonačić (SDP) također je podnijela amandman.

-Prijedlog odluke uređuje postupak dobivanja subvencije za najma. Za samca iznosi 1500 kuna u sljedeća tri mjeseca i ostvaruje se od dana podnesenog zahtjeva. Ovu subvenciju mogu ostvariti korisnici koji su ostvarili pravo na novčanu pomoć zbog nastale materijalne štete uzrokovane koronavirusom, oni koji nemaju vlasništvo ili suvlasništvo nekretnine, koji u vremenskom razdoblju od godinu dana od dana podnošenja zahtjeva nisu prodali, darovali, odrekli se prava na nasljeđivanje, oni koji nemaju zaključen ugovor o doživotnom dosmrtnom uzdržavanju i oni koji imaju ovjereni ugovor o najmu stana ili kuće na području Grada – rekao je Franković.

-Želimo ovom mjerom uz onih dodatnih 3000 kuna po kućanstvu, osigurati i 1500 kuna da mogu platiti podstanarstvo. Ukoliko imaju ovu subvenciju, Vodovod i Čistoća će upravo ove korisnike osloboditi plaćanja i vode i usluga Čistoće od travnja do lipnja uz potvrdu da su dobili subvenciju Grada. Apelirao bih na sve najmodavce koji to mogu, da umanje mjesečnu rentu svojim podstanarima. Što se tiče amandmana HNS-a on se odbija s obzirom da je prethodnom točkom Grad pomogao i olakšao nezavidnu situaciju sugrađanima sa sufinanciranjem podstanarstva od 1500 kuna. Kada bi usvojili ovaj amandman poništili bismo naše tri mjere. Što se tiče peticije za sufinanciranje podstanarstva upućujemo sve sugrađane na mjere Grada. Grad ima mjeru subvencioniranja najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa. Imamo i mjeru potpore za najam stanova mladima, a korisnici su osobe do 35 godine života. Grad ima i mjeru naknada za troškove stanovanja za korisnike minimalne novčane naknade. Tako pomažemo našim sugrađanima u plaćanju najma podstanarstva. Odbijamo i amandman vijećnice Tatjane Šimac Bonačić – rekao je Franković.

Amandman HNS-a je odbijen većinom glasova. Amandman Tatjane Šimac Bonačić također nije prihvaćen. Deveta točka je usvojena.

Deseta točka je Prijedlog zaključka o oslobađanju plaćanja najamnine i naknade za bespravno korištenje za stanove u vlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

-Navedenom mjerom obuhvaćeni su i bespravni korisnici. Ukupno je 204 aktivna korisnika gradskih stanova. Zaduženje će biti otpisano nakon prihvaćanja odluka, a iznosi 270.219 kuna – naglasio je.

Prijedlog je prihvaćen.

Jedanaesta točka je Prijedlog zaključka o umanjenju svih ugovorenih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika za 50 posto iznosa za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine. HNS i nezavisni vijećnici te Nikša Selmani dostavili su amandmane.

-Mjera je privremena i njena će primjena ovisiti o daljnjim mjerama civilnog stožera RH. Očekuje se smanjenje prihoda od milijun i 200 tisuća kuna. Ulažem amandman i dodaje se točka: Zakupnik da bi ostvario prava mora biti korisnik Vladine mjere, a kojemu je narušena aktivnost zbog koronavirusa – rekao je Franković. HNS ističe da se u potpunosti ukine iznos zakupnine za vrijeme zabrane rada.

-Amandmani se odbijaju jer prihodi koji se prikupljaju od navedene stavke idu ugroženim skupinama i svim službama koje sudjeluju u borbi protiv kornavirusa – rekao je Franković. Vijećnici nisu prihvatili amandmane, a točka je prihvaćena većinom glasova.

Dvanaesta točka Dnevnog reda je Prijedlog zaključka o umanjenju svih iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika. HNS i nezavisni vijećnici te Nikša Selmani dostavili su amandmane.

-U sklopu mjera za pomoć gospodarstvenicima Grad je odlučio umanjiti zakupninu za korištenje javnih površina za 70 posto. Mjera je privremena i ovisi o daljnjoj situaciji s pandemijom koronavirusa. Grad će mjesečno izgubiti 1,4 milijuna kuna usvajanjem ove odluke. Predlažem amandman da se doda točka 2. koja glasi da zakupnik da bi ostvario ova prava mora biti korisnik Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta – rekao je Franković, a HNS je amandmanom predložio oslobađanje od plaćanja u cijelosti.

-Ove mjere se odnose na tri mjeseca, a nakon toga će Grad i dalje sudjelovati u pomoći. U ova tri mjeseca moramo pokazati solidarnost – rekao je gradonačelnik te nije prihvatio predložene amandmane vijećnika.

Amandman HNS-a vijećnici većinom nisu prihvatili, kao ni onaj vijećnika Selmanija. Točku su vijećnici prihvatili većinom glasova.

Trinaesta točka je Prijedlog zaključka o oslobađanju građana plaćanja parkinga na području Grada Dubrovnika.

-Odluka vrijedi do 1. svibnja. Oni građani koji su direktno pogođeni i koji će dobivati financijsku pomoć Grada, neće se naplaćivati parking usluga od 1. svibnja do 30. lipnja. Dakle, svim drugim sugrađanima besplatan je do 1. svibnja – rekao je gradonačelnik.

Prijedlog odluke jednoglasno je prihvaćen.

Četrnaesta točka je Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o zakupu za dio nekretnine zemljišnoknjižne oznake čest. zem. 2642/2 i 2642/5, sve k.o. Dubrovnik, u naravi dio tvrđave sv. Ivana sa Sveučilištem u Dubrovniku.

-Točka je važna jer je vezana uz EU projekt vrijedan 2 milijuna i 200 tisuća eura, a kao jedna od uvjeta je potpisan ugovor o najamnini s Gradom Dubrovnik. U idućih pet godina, uvodi se nadzor projekta. U ovom zahtjevu, smatram opravdanim zaključenje ugovora na 10 godina – rekao je gradonačelnik.

Vijećnici su jednoglasno usvojili ovaj Prijedlog te dali ovlast gradonačelniku da sklopi ugovor na 10 godina.

Sedamnaesta točka je Prijedlog rješenja o imenovanju Povjerenstva za odobravanje izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika. Predloženi su Đuro Goluža, Nikolina Matuško i Ivica Cumeljan.

-Radi se o predstavnicima struke. Đuro Goluža je u ime HGK, Nikolina Matuško je u ime Upravnog odjela za izgradnju Grada Dubrovnika, a Ivica Cumeljan iz Upravnog odjela za komunalne poslove – rekao je Franković.

Prijedlog je većinom glasova prihvaćen, uz tri suzdržana glasa.

Osamnaesta točka Dnevnog reda je Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik. -Prispjela je jedna kandidatura, i to dosadašnjeg ravnatelja. Odbor je 18. ožujka prihvatio kandidaturu i potvrdio kandidaturu – rekao je Potrebica. Prijedlog je većinom prihvaćen, s 19 glasova za i tri suzdržana.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica zatvorio je sjednicu Gradskog vijeća.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist