Kultura

‘USUSRET SV. VLAHU’ O čemu će držati predavanje dr. sc. Ivica Prlender?

'USUSRET SV. VLAHU' O čemu će držati predavanje dr. sc. Ivica Prlender?

‘Ususret sv. Vlahu’, ciklus različitih kulturnih događanja četvrtkom kao dalja priprava za svetkovinu zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, započinju u četvrtak u 19,30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II.

Prvog četvrtka predavanje na temu ‘Sveti Vlaho ispod Republike – javno i/ili intimno’ održat će dr. sc. Ivica Prlender, koji predavanje najavljuje sljedećim riječima:

‘U tisućgodišnjem slijedu štovanja našega Parca nastojat će se na razaznavanju njegove, često opisivane, makar i različito interpretirane, javne uloge, ali i – susljedno većoj ili manjoj rječitosti povijesnih vrela – uloge u intimnim u okvirima duhovnih obzorja davnijeh Dubrovčana. Jer, kao što je društvo bilo podložno stalnim, makar ponekad i krajnje diskretnim, mijenama, ništa manje se nije mijenjao ni osjećajni svijet u dugom vremenskom luku što veže ranosrednjovjekovne naraštaje s onim u predvorju modernog svijeta. Uostalom, protagonistu – gustalo ga to ili ne – oblikuju doživljaji njegovog okruženja. I to, kako javnog tako i onog, nerijetko skrovitog – intimnog.’

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist