Natrag
23.5.2018 18:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘USUSRET SV. VLAHU’ O čemu će držati predavanje dr. sc. Ivica Prlender?

17.1.2018 @ 6:47 Dulist Kultura

Podijelite:

‘Ususret sv. Vlahu’, ciklus različitih kulturnih događanja četvrtkom kao dalja priprava za svetkovinu zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, započinju u četvrtak u 19,30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II.

Prvog četvrtka predavanje na temu ‘Sveti Vlaho ispod Republike – javno i/ili intimno’ održat će dr. sc. Ivica Prlender, koji predavanje najavljuje sljedećim riječima:

‘U tisućgodišnjem slijedu štovanja našega Parca nastojat će se na razaznavanju njegove, često opisivane, makar i različito interpretirane, javne uloge, ali i – susljedno većoj ili manjoj rječitosti povijesnih vrela – uloge u intimnim u okvirima duhovnih obzorja davnijeh Dubrovčana. Jer, kao što je društvo bilo podložno stalnim, makar ponekad i krajnje diskretnim, mijenama, ništa manje se nije mijenjao ni osjećajni svijet u dugom vremenskom luku što veže ranosrednjovjekovne naraštaje s onim u predvorju modernog svijeta. Uostalom, protagonistu – gustalo ga to ili ne – oblikuju doživljaji njegovog okruženja. I to, kako javnog tako i onog, nerijetko skrovitog – intimnog.’

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana