Kultura

USUSRET SV. VLAHU Nives Opačić o dubrovačkim svetačkim i svjetovnim imenima

USUSRET SV. VLAHU Nives Opačić o dubrovačkim svetačkim i svjetovnim imenima

Predavanje naziva ‘Nomen est omen’ ovog je četvrtka navečer u dvorani Ivana Pavla II održala hrvatska jezikoslovka, znanstvenica, filologinja i književnica, profesorica Nives Opačić. Predavanje je to koje se bavi onomastikom, ili jednostavnije granom lingvistike koja se bavi imenima, a održalo se u sklopu biskupijskog programa ‘U susret sv. Vlahu’ koje će se održavati svakog četvrtka do same Feste.

-Onomastika dolazi iz grčke riječi onoma, što znači ime pa tako bi i samu znanost mogli nazvati imenoslovlje – znanost o imenima. Povela sam se samim nazivom ovog događanja i obradila imena koja su vezana za ovo područje, konkretno Dubrovnik. To su imena poput Vlaho, Đivo, Đuho, Baldo i slična koja su tipična za ovo područje i nisu samo svetačka već i svjetovna. Đivo na primjer, dolazi iz imena Ivan iz kojeg dolazi jako puno imena. Zanimljiva je ta tipična dubrovačka deklinacija koja jako dobro razlikuje muški i ženski rod. Govorim svakako o dubrovačkom Vlaha, Franja, Iva… Baš ovo područje radi čvrstu razliku između rodova, što nije svugdje slučaj. Zašto je došlo do toga? Jer su imena poput Vito ili Ivo zapravo hipokoristici, odnosno imena ‘od milja’ – ispričala nam je o svom predavanju Opačić.

U bogatom programu ususret Festi sv. Vlaha 23. siječnja 2020. održat će se predavanje dr. sc. Antuna Karamana, redovitog profesora u miru o slikaru Matu Celestinu Medoviću povodom 100. obljetnice smrti. 30. siječnja 2020.bit će upriličeno predstavljanje knjige ‘Isusovci u Dubrovniku: komentari Stephana Desiderija iz 1963. godine’ autora dr. sc. Stjepana Ćosića, redovitog profesora u trajnom zvanju i dr. sc. Mija Korade, profesora emeritusa, u izdanju nakladničke kuće Leykam International iz Zagreba.

Kulturna događanja ‘Ususret sv. Vlahu’ organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist