Kultura

USUSRET PRVOJ DRAMSKOJ PREMIJERI IGARA Magelli: ‘Hamlet je vrhunski intelektualac koji drži ključ utopije’

USUSRET PRVOJ DRAMSKOJ PREMIJERI IGARA Magelli: 'Hamlet je vrhunski intelektualac koji drži ključ utopije'

Što reći o Hamletu? On je ogroman izazov i ogromna prilika. Još ga tražim na svakoj probi – rekao je na konferenciji za medije Frano Mašković koji će premijerno utjeloviti legendarnog danskog kraljevića u režiji Paola Magellija na Lovrjencu u subotu, 27. srpnja, a u sklopu programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Konferenciji su nazočili intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, redatelj predstave Paolo Magelli, dramaturginja Željka Udovičić Pleština te članovi Festivalskog dramskog ansambla.

– Još od 1952. i prve postave Marka Foteza ovo je jedna od najljepših pozornica za izvedbu slavne Shakespeareove tragedije. Ovo je 14. po redu ‘Hamlet’ u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara, 13. na Lovrjencu, a samo se jedna igrala na Lokrumu – podsjetio je Božić.

– Premijera Hamleta je središnji događaj 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Ona je sada predstava u punom zamahu i u posljednjim premazima koji su nam najdraži i najteži. Najdraži jer stvaraju završni oblik i obris predstave, a najteži jer uistinu se danonoćno radi na ovom projektu – kazala je Ruždjak Podolski.

– Što reći u nekoliko minuta o predstavi još uvijek u nastajanju, njenoj najosjetljivijoj fazi kad se ona sklapa? Kad se sklapa do šest sati ujutro pa iza toga se nađemo ovdje na kavi, tek nekoliko sati nakon probe. A nastala je prema tekstu o kojem rasprave već traju stoljećima. Jedni za taj tekst tvrde da je najgenijalnije djelo dramske literature koje čak garantira svom glavnom junaku Hamletu postojanje i onkraj teksta, postojanje izvan pozornica. Najgorljiviji zagovornik takvih povjesničara umjetnosti i literature je svakako Jan Kott, ali postoje i jednako su snažni oni drugi koji osporavaju svaku vrijednost remek djela i upravo Hamleta proglašavaju teatarskim promašajem tog pisca, među njima je najglasniji T.S. Elliot – istaknula je Udovičić Pleština o važnosti Hamleta za dramaturgiju uopće.

– Ne smatram Elliota skandaloznim u njegovoj procjeni i mislim da ovo djelo dramaturški ima nekih ozbiljnih problema. Međutim, Hamlet je nekako progovorio u meni. U njemu se osjeća opet jedna umiruća Europa u kojoj kruže krhotine rata. Unutar toga se kreće jedan predstavnik intelektualnih, rafiniranih snaga. Hamlet je vrhunski intelektualac koji sve zna kako i što bi trebalo činiti da se toj zemlji sreća donese. Da se utopija ostvari u pet minuta. Piše Shakespeare, on ulazi s mačem i može ubiti kralja. Ali zašto on to ne čini? On jednostavno ne čini ništa. On slučajno stigne do osobne osvete – podijelio je Magelli o svom iskustvu s Hamletom.

– Ja sam sebi u svom dnevnom boravku, u svojoj orahovoj ljusci genijalan i najbolji na svijetu, a kako će ta predstava prokomunicirati? Radili smo pošteno, predstava se slaže, penjemo se svaki dan i po dva-tri puta na Lovrjenac, ali opet, to je i ljepota kazališta da ti nikad na to ne možeš utjecati. Kristalno mi je jasan taj lik, razumijem ga skroz i mislim da smo dobro detektirali gdje je taj njegov problem danas – naglasio je Mašković.

Inače, u produkcijskom timu su Paolo Magelli, Željka Udovičić Pleština, Lorenzo Banci, Leo Kulaš, Ljupče Konstantinov, Ivan Marušić Klif, Aleksandar Čavlek, Marko Mijatović, Lovro Buva, Tamara Damjanović, Ana Fucijaš, Miran Brautović i Roko Grbin. Glume Milan Pleština, Frano Mašković, Nikša Butijer, Ermin Bravo, Ivan Colarić, Enes Vejzović, Pjer Meničanin, Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša, Pavle Vrkljan, Ranko Zidarić, Nina Violić, Anđela Ramljak i Miše Martinović.

Pretpremijera će se održati u četvrtak 26., a premijera u petak 27. lipnja. Karte su rasprodane.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist