Kultura

USUSRET OTVARANJU 70. IZDANJA Održana sjednica Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara

USUSRET OTVARANJU 70. IZDANJA Održana sjednica Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara

Ususret Otvaranju 70. Dubrovačkih ljetnih igara u srijedu u Festivalskoj palači održana je sjednica Festivalskog vijeća na kojem je glavnu riječ povela Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske. Koržinek je naglasila kako ovom obljetnicom slavimo se te se prisjećamo svih onih umjetnika koji su svoj opus i život utkali u manifestaciju.

– Zaista se rijetko tko može pohvaliti s ovako dugoročnim festivalom posebice pošto je riječ o gradu, odnosno državi koja je prošla kroz tolike mijene. Pokazali smo kako želimo preokrenuti trendove te sam sigurna kako će obljetničko izdanje Igara još jednom dokazati koliko su one vrijedne i kako imaju budućnost u europskom kulturno-umjetničkom kontekstu – poručila je ministrica.

Prisutnim članovima vijeća obratila se i intendantica Dora Ruždjak objasnivši kako je krilatica ovogodišnjeg programa ‘Mitovi grada’. Ona je iznikla još lani kao motiv koji najbolje obuhvaća karakter festivala.

– Kvaliteta je razvidna u svakom polju počevši od onih najmanjih programa, odnosno popratnih. Projekt ‘Ključevi Grada’ smo prošle godine uspješno interpolirali u čitavu koncepciju. Ponosimo se dramskim repertoarom koji se oslanja na tri premijere. Prvi na redu je 27. srpnja ‘Hamlet’ u režiji Paola Magellija u kojem naslovnu ulogu igra Dubrovčanin Frano Mašković. On se s veseljem prihvatio ovog, možda svog životnog zadatka i obećavam da vas neće razočarati. 8. kolovoza slijedi ‘Mali princ’ s autorskom glazbom Ivana Josipa Skendera kao primjer programacije sadržaja za najmlađu publiku te 20. kolovoza ‘Geranium’, vjerna adaptacija rane Vojnovićeve pripovijetke – iznijela je intendantica.

Okosnica glazbenog programa je gala koncert u izvedbi Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannover s dugoiščekivanim naslovom Beethovenove V. simfonije i, prema Ruždjak, glazba Dubrovačkih ljetnikovaca u Kneževom dvoru, repertoar na kojem će se pronaći suvremena praizvedba djela dubrovačkog skladatelja Ivana Mane Jarnovića te nekoliko kompozicija Luke Sorkočevića. Svakako na odmet nije spomenuti nastup jedne od pet najboljih svjetskih pijanista, Kinezicu Yuju Wang i čelista Luku Šulića koji će festivalsku pozornicu podijeliti s Aljošom Jurinićem. Kako krunu ovosezonskog programa intendantica je odabrala gostovanje Marijinskog teatra s baletnom predstavom ‘Četiri godišnja doba’ prema predlošku istoimenog Vivaldijevog djela.

– 70. godina je čitav jedan život u kojem su Igre mnogo toga dale ovom Gradu, ali i nama koji smo s njima odrastali. Ponavljam, Igre su Grad, Grad su Igre, u što čvrsto vjerujem. Potpora vlasti Dubrovnika nikad nije izostala, niti će. Mi podržavamo vaše programske smjernice i nadam se kako će festival zadržati razinu jednog od najpoznatijih u svijetu sa svim svojim dramskim, glazbenim i plesnim elementima, kulturom koja će neprikosnoveno u 45 dana pred nama vladati Gradom – nadodala je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Vijeću se obratio i župan Nikola Dobroslavić koji je pak izrazio svoju nadu da će festival tijekom njegova održavanja poslužiti vrijeme, ali i zahvalu svim građanima koji manifestaciji daju poseban ton. Oni su, naime, govori, sastavnica sveukupne atmosfere koja ga već 70. godina prati. Prema tome Igre nisu samo umjetnost, one su itekako ljudi. Na njega se nadovezao član Festivalskog vijeća Frano Matušić, državni tajnik pri Ministarstvu turizma RH.

– Malo je festivala koji se mogu podičiti s tako dugim razdobljem djelovanja. Čestitam građanima zbog kojih Igre opstaju i postoje. One su imale svojih uspona i padova. Preživjele su komunistički režim, Domovinski rat, period tranzicije te su upravo tada dokazale koliko je umjetnički duh doista snažan. Za rata dale su na specifičan način svoj doprinos obrani Grada. Danas se nalaze pred novim izazovima, a to je one digitalne transformacije društva u kojoj vam doslovno sve mora biti servirano na dlanu i činjenice da je Dubrovnik eksploatiran u turističkom smislu. Nužno je stoga pronaći balans koji će ih ponovno dovesti do statusa perjanice hrvatske kulture. Istaknut ću i ovom prilikom, za to nam je u ovom Gradu neophodna koncertna dvorana u kojoj će se tijekom preostalog dijela godine odvijati kulturni život. Prostori na koje je Dubrovnik spao nisu adekvatni. Također, mišljenja sam da Igre trebaju uspostaviti suradnju sa školama jer tako radimo na stvaranju nove publike koja nam je itekako dragocjena – rekao je Matušić.

Sanja Putica primijetila je kako se posljednjih godina u Festivalskoj palači osjeća timsko ozračje što je rezultiralo ovako izvrsnim obljetničkim programom, a ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović još jednom je zahvalila na potpori svim partnerima zbog kojih je ove godine ovoj gradskoj ustanovi u kulturi na raspolaganje dan rekordni budžet od 19 milijuna kuna. To će se, tvrdi, jasno odraziti na kvalitetu sadržaja, odnosno raznolikost programa i zavidnu produkcijsku razinu njihove izvedbe.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist