Hrvatska

Ustavni sud ukida Sanaderu presude za Inu i ratno profiterstvo?

Ustavni sud do kraja tjedna objavit će odluku da je prihvatio tužbu bivšeg premijera Ive Sanadera i ukinuo jedinstvenu presudu od 8,5 godina zatvora za prodaju upravljačkih prava Ine mađarskom MOL-u i ratno profiterstvo, saznaje tportal.hr iz pravosudnih krugova. U Ustavnom sudu nisu bili voljni otkriti kada će biti objavljen pravorijek u slučaju Sanader. Pozitivna odluka Ustavnog suda dala se naslutiti i nakon niza istupa demokršćanskih europskih političara koji su isticali kako je riječ o svojevrsnom testu za Hrvatsku aludirajući da je u procesu bivšem premijeru bilo mnogo propusta

Suđenja u slučajevima Ina – MOL i ratno profiterstvo na osnovu te odluke bi se trebala vratiti na početak, saznaje tportal iz pravosudnih krugova. Međutim, to ne znači da će Sanader van iz zatvora, jer još uvijek ostaje pravovaljana presuda u slučaju Fimi media, dodaje naš izvor.

Iako je bilo najavljivano da će odluka o Sanaderu biti objavljena do 1. srpnja, priča se prolongirala duboko u ljeto. Ustavni sud nastoji riješiti Sanaderovu tužbu što prije kako bi se izbjegla politizacija u predizbornoj kampanji koja slijedi najesen. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kaže za tportal.hr da svi znaju više od njih i da ona nema nikakvih saznanja o tome kad će biti donesena odluka Ustavnog suda u slučaju Sanader.

Objasnila je da je zbog kršenja njegovih ljudskih prava i proceduralnih grešaka uložena tužba Ustavnom sudu na jedinstvenu izrečenu kaznu u oba predmeta. Jedinstvena presuda Vrhovnog suda sastoji se od ocjene kaznene odgovornosti u dva kaznena djela. Ustavni sud može potvrditi sve točke optužnice, ukinuti jednu ili obje.

Podsjetimo, mogući pozitivan rasplet po Sanadera dao se naslutiti kada su iznenada istaknuti europski demokršćanski političari Elmar Brok i Peter Ramsauer počeli upozoravati da će se ‘Hrvatska morati pokazati koliko je pravna država u slučaju Sanader’, čime se aludiralo na to da su sadašnje presude bivšem premijeru možda dvojbene.

Članak u cjelosti pročitajte OVDJE.

Pročitajte još

U RUJNU Rast potrošačkih cijena još uvijek ispod 1 posto

Dulist

JAVITE SE Ministarstvo sufinancira troškove doprinosa vježbenika na međunarodnoj plovidbi

Dulist

PREOKRET OKO MIROVINA Vlada povlači zakon kojim bi se moglo raditi do 68. godine

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija