Hrvatska

Ustavni sud odbio zahtjev za zabranu pobačaja

Ustavni sud odbio zahtjev za zabranu pobačaja

Ženama u Hrvatskoj obranjeno je pravo na pobačaj.

Naime, Ustavni sud je danas donio odluku o odbijanju zahtjeva za zabranom pobačaja, koji je podnesen na ocjenu ustavnosti prije 26 godina te do danas nije bio riješen.

Odluka je donesena nakon sveobuhvatnog proučavanja mišljenja medicinske struke te stručnjaka za obiteljsko i ustavno pravo.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je naveo primjere iz europskih zemalja te dodao kako gotovo nijedan europski ustav ne priznaje pravo na zaštitu prije rođenja. Naveo je da pitanje kada počinje život nije za Ustavni sud te da sud kao takav ima odgovoriti samo na pitanja koja se tiču zakonodavstva.

-U suglasnosti s Ustavom je zakonodavno rješenje do isteka desetog tjedna trudnoće, a nakon toga samo uz suglasnost nadležnog tijela, ako se utvrdi da se na drugi način ne može osigurati zdravlje žene na drugi način ili da će dijete biti rođeno s teškim tjelesnim manama ili ako je dijete začeto uslijed teških kaznenih djela – stoji u obrazloženju.

Inače, pri izglasavanju ove odluke 12 sudaca je bilo za odbijanje zahtjeva, a samo je sudac Miroslav Šumanović bio protiv, tvrdeći da je ovaj zakon trebalo mijenjati i materijalno, a ne samo formalno te da nerođenima pripada pravo na život od začeća.

Pročitajte još

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist