Hrvatska

USTAVNI SUD: Nema referenduma o monetizaciji autocesta

USTAVNI SUD: Nema referenduma o monetizaciji autocesta

Ustavni sud utvrdio je da referendumsko pitanje ‘Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon: ‘Zakon o dopuni i izmjenama zakona o cestama” nije u skladu s Ustavom. Sud je poručio kako o predloženom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma.

‘U slučaju da Vlada Republike Hrvatske pokrene novi postupak za sklapanje istog ili bitno sličnog pravnog posla od kojeg je odustala Odlukom o prestanku važenja Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta obvezna je uvažiti stajališta Ustavnog suda sadržana u točkama 64., 64.1. i 64.2. obrazloženja ove odluke’, stoji u odluci suda koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović je prošli mjesec obznanio kako je Vlada odustala od projekta koji se tri godine spominjao kao slamka spasa. Vlada je odustala od davanja autocesta u koncesiju stranim tvrtkama i odlučila ih ponuditi domaćim mirovinskim fondovima i građanima, prenosi Dnevnik.hr

Inicijativa ‘Ne damo naše autoceste’, pozdravila je taj potez Vlade, no poručili su da od referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju neće odustati jer žele da se to zabrani zakonom o cestama.

Za raspisivanje referenduma prikupljeno je preko 460 tisuća ispravnih potpisa.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist