Natrag
16.2.2019 06:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

Usprkos štetnosti, puši 22 posto trudnica!

15.5.2012 @ 18:20 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Loših navika nije se lako riješiti, a istraživanja pokazuju da ih se dobar dio žena ne odriče ni tijekom trudnoće. Posebno kada je riječ o štetnom pušenju.

Pušenja se ne odriče čak 22 posto ili jedna petina žena iako su svjesne kako je to štetno i za njihovo zdravlje, ali i za zdravlje njihovih beba.

Ispitivanja su pokazala kako pušenje u trudnoći povećava rizik od prijevremenog poroda, dok je rizik javljanja spontanih pobačaja dvostruko veći u odnosu na trudnice koje ne puše. Također je pušenje povezano s učestalijom perinatalnom smrtnosti novorođenčadi.

Osim toga smatra se kako nikotin izaziva smetnje u sazrijevanju funkcije posteljice, sužava krvne žile, smanjuje protok krvi kroz posteljicu, te izaziva porast krvnog tlaka i u nerođenog djeteta…
Ima i onih trudnica koje se ne ostavljaju niti konzumacije alkohola, a takvih je 12 posto, dok oko 5 posto trudnica koristi različite oblike droga.

Foto: www.shutterstock.com

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana