Aktualno

USPOREDILI SMO CIJENE Koliko je spenza pojeftinila u šest godina, ili nije?

USPOREDILI SMO CIJENE Koliko je spenza pojeftinila u šest godina, ili nije?

Živjeti u turističkom gradu poput Dubrovnika nije nimalo jeftino. U to se uvjerimo s početkom svake turističke sezone te se često mogu čuti negodovanja kako su pojedine butige, s dolaskom prvih turista, povećale cijene nekih proizvoda. Stoga smo odlučili provjeriti gdje je najjeftinija košarica, ali i koliko su se cijene određenih artikala promijenile u odnosu na 2013. godinu.

DuList je tada, naime, provjerio, je li se ulazak Hrvatske u Europsku uniju odrazio na cijene nekih osnovnih namirnica koje naši sugrađani svakodnevno kupuju. Pet tjedana smo, dva prije i tri poslije ulaska u eu provjeravali u naša tri najveća centra Pemo, Tommy i Konzum cijene kruha, mlijeka, jaja, šećera, brašna, ulja i kave, a od svih ovih namirnica odabran je po jedan artikl. Naša analiza kroz tih pet tjedana, od 19. lipnja do 16. srpnja 2013. godine, pokazala je kako je jedini pomak u cijenama napravljen sredinom srpnja na cijeni ulja, dok su sva ostala sniženja, pisali smo tada, bila akcijska. Nadalje za veliki broj artikala mogla se pronaći identična cijena, ili neznatno različita, no generalni zaključak je bio kako pada cijena, barem što se tiče osnovnih namirnica nije bilo u nijednom od ova tri centra.

Usporedili smo…
Kakve su cijene danas, u odnosu na one iz 2013.? Neki su artikli pojeftinili poput jaja (osim u jednom centru), cukara i ulja. Oni drugi su skuplji, a to su mlijeko, kava i brašno. Cijene kruha zbog različitih vrsta i težine nismo uspoređivali, ali ćemo ih donijeti u nastavku teksta. Za razliku od 2013. godine kada smo obilazili Pema i Tommyja u Vukovarskoj ulici te Konzum u Luci Gruž ovog puta promijenili smo samo Konzumovu butigu te smo se zaputili u onu ‘pod Dubom’. Treba istaknuti kako smo kao uzorak uzeli mlijeko Dukat 2.8 posto mliječne masti, jaja Galov (tip A/M, šećer Viro 1 kg, kojega u Tommyja nema već samo šećer Premijer, brašno glatko Podravka TIP 550 1 kg, ulje Zvijezda suncokretovo 1 l te kava Franck 175 grama. Moramo napomenuti kako se cijene kruha u Konzumu odnose na bijeli kruh 500 grama, u Pema smo naišli na kruh Turist (500 grama), a u trgovačkom centru Tommy pekarski se proizvodi prodaju u pekari Babić gdje imamo veliki i mali bijeli kruh od 300 i 600 grama pa cijene nisu usporedive. Tako je litra mlijeka u Pema prošlog petka koštala 7,99 kuna, a 16. srpnja 2013. za litru ste trebali izdvojiti 5,99 (artikl je bio na akciji). U Konzumu je litra mlijeka koštala 7,49 kuna, a prije šest godina 7,19. Nešto nižu cijenu mlijeka ima Tommy te iznosi 6,99, a prije šest godina bila je neznatno jeftinija te je iznosila 6,89. Za deset Galov jaja A/M u Pema treba izdvojiti 15,49 kuna, a ta je cijena 2013. godine bila 16,99. U Konzumu jaja koštaju 15,36, a za njih ste prije šest godina trebali izdvojiti 14,99 kuna. Najskuplja jaja su u Tommyju i koštaju 16,99 kuna, a 2013. godine koštala su 17,49 kuna. Jaja su dakle danas jeftinija u Pema i Tommyja, dok su u Konzumu skuplja nego 2013.

Ulje jeftinije, kava skuplja
Cijene glatkog brašna variraju od 6,29 kuna (Tommy) do 6,99 kuna u Konzumu, dok kilogram brašna u Pema iznosi 6,69 kuna. Prije šest godina brašno je bilo najjeftinije u Tommyju te je koštalo 5,69 kuna. U Pema je cijena bila 5,99, a u Konzumu 6,49. Ulje je pojeftinilo u zadnjih šest godina. Naime, danas je litra Zvijezdinog suncokretovog ulja u Konzumu i Tommyju 10,99 kuna, dok je u Pema 11,99 kuna. Prije šest godina smo, pak, za litru istoga ulja morali izdvojiti 12,49 kuna u sva tri centra, s tim da se taj iznos u Pema 16. srpnja odnosio na akciju. S druge strane, znatno je poskupjela kava. Naime, prije šest godina cijena kave u sve tri butige bila je 15,99 kuna, a danas je ta cijena svugdje ista – 19,99. Kod usporedbe cijena šećera naišli smo na poteškoću jer Tommy ima samo Premijer šećer 1 kg, dok smo 2013. godine pratili cijene šećera Viro. Tako kilogram Viro šećera danas u Pema i Konzuma iznosi 5,99 kuna, a prije šest godina isti taj šećer je koštao 6,49 (Pemo), odnosno 6,99 (Konzum i Tommy). No, šest godina kasnije u Tommyju imamo šećer Premijer te se za kilogram istoga treba izdvojiti 4, 99 kuna. Što se tiče kruha, bijeli kruh od 500 grama u Konzumu košta 5.99, a prije šest godina ta je cijena bila 7,09. U Pema smo naišli na istaknutu cijenu za kruh Turist, koji je koštao 8.99 kuna, a prije šest godina cijena običnog bijelog kruha od 0.5 kg iznosila je u ovoj butizi 6,99 kuna, no ne znamo je li i tad bio u pitanju Turist. Što se pak tiče kruha u pekari Babić, prije šest godina pola kilograma kruha koštalo je 7,25 kuna. Danas je primjerice cijena kruha Jadran od 0,65 kg 8,90 kuna, dok se Didov kruh kreće od 5,90 kuna za 350 grama do 8,90 kuna za 0,60 kg, no zbog različite gramaže i promatrane vrste kruha cijene nisu usporedive.

Foto: Shutterstock Images LLC

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist